În perioada 1984-2016 experții proiect WWF Ucraina „Forest Watch“ (Straja pădurii) cu (sprijinul financiar al Departamentului Internațional al Serviciului Silvic al SUA) au efectuat un studiu al modificărilor de acoperire cu păduri a Carpaților ucraineni, a ecoregiunilor forestiere din Ucraina regiunile Lviv, Transcarpatia, Ivano-Frankivsk și Cernăuți.
Pentru elaborarea studiului, experții au analizat imaginile pădurilor carpatice filmate de sateliții NASA „Landsat“, folosind mijlocul de vizualizare „TimeSync“.
Rezultatele studiului au demonstrat, că în ultimii 30 de ani, că acoperirea cu păduri a ecosistemului era de circa 65,5%, notează interregionews.
Cea mai mare parte a acestora este cauzată de tăiere continuă și selectivă, care reprezintă în total aproximativ 92%, iar doar 8% reprezintă daunele naturale. Valoarea anuală a acestor tăieri (în ultimii ani au sporit ) depășește 1% din suprafața munților Carapați acoperită de pădure.
„Trebuie remarcat faptul, că datele înregistrate din 2016 nu indică managementul intensiv de prelucrare a materialului lemnos, raporată la evaluarea întregii zone, lasă impresia posibilității de dezvoltare durabilă a sectorului forestier. Având în vedere suprafața mare de pădure, care are rol ecologic și de mediu și nu face parte din planul de activități (principal)de gestionare a pădurilor, trebuie remarcat faptul, că o creștere suplimentară a defrișărilor concentrate masiv în bazinele râurilor ar putea amenința stabilitatea ecologică a întregii regiuni „, avertizeaza coordonatorul proiectului „Paza forestiera”, Dmitri Karabchuk.
În primul rând, potrivit experților, acest lucru se referă la încălcări majore în masivele acoperite cu păduri, asociate cu utilizarea așa-numitei defrișări sanitare pe suprafețe mari (peste 10 hectare) în zonele forestiere montane, care au căpătat o răspândire largă în ultimii ani.