„Aici nici când nu-și scutur floarea merii” – ce titlu frumos mi-am spus în gând, când am primit această cunună de sonete apărută chiar în acest an la editura „Bukrek” din Cernăuți. Autorul este același neobosit și mereu aflat în iureșul evenimentelor culturale și literare din ținut, vicepreședintele Societății pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din Cernăuți, redactorul-șef al ziarului „Monitorul Bucovinean”, dar și al ediției ucrainene a aceluiași ziar „Novyi Deni”, iar acum și președintele Societății scriitorilor români din Cernăuți, Nicolae Șapcă.
După primul său volum de sonete „Pe trepte de cuvinte” ne-a bucurat sufletele, dar și ne-a îmbogățit bibliotecile cu o nouă plachetă de sonete. Redactor este Ștefan Hostiuc, ilustrarea grafică îi aparține lui Radu Bercea, iar designul, coperta și tehnoredactarea lui Mihai Șapcă. Prefața a semnat-o scriitorul și diaconul Patriarhiei române din Chișinău Traian Vasilcău. Nu vom uita nici de aprecierile date la începutul, dar și finalul cărții de scriitoarea din Vatra Dornei, neostenita doamnă Paraschiva Abutnăriței, și de scriitorul din Pojorâta Valerian Bedrule.
Ca bun român, bun creștin, dar și membru al corului bisericesc din localitatea sa de baștină Iordănești de pe Valea Siretului, (căci i-am auzit și admirat de câteva ori pe scenele noastre la diferite evenimente), domnul Nicolae Șapcă a hotărât să dedice aceste sonete Raiului sfânt. E și Bucovina noastră numită un colț de rai pe acest pământ.
Atunci când ajungem întru-n loc deosebit, când admirăm sau privim niște peisaje minunate, noi obișnuim să spunem adeseori „Parcă-i raiul pe pământ”. E ceva superb, deosebit, minunat. Iar aceste sonete sunt dedicate raiului sfânt. Un imn de mulțumire și de închinare Domnului Sfânt. Cele 16 sonete religioase sunt pline de evlavie, credință, smerenie, puritate sufletească și speranță în bunul Dumnezeu.
…Aici nicicând nu-și scutur floarea merii.
E liniște și pace, spun profeții,
Și laude-n sonete îți aduc poeții,
Cu rime dulci ce-ntrec dulceața mierii…
Sperăm că aceste sonete vor ajunge în bibliotecile din regiune, pe la licee și muzee. E o cunună de sonete care trebuie citită și primită în sufletul nostru ca o rugăciune și speranță în ziua de mâine.
Felicitări autorului și așteptăm să ne bucure cu noi apariții editoriale.
Eleonora SCHIPOR
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com