În leagănul limbii române cu gust amărui

DSC_0644

DSC_0644La periferia oraşului Cernăuţi, la Horecea Urbană, există de aproape 150 de ani o frumoasă şcoală cu vechi tradiţii româneşti. Anume acolo, la Şcoala de cultură generală nr. 13 de gradele I-II din oraşul Cernăuţi, zilnic îşi îndreaptă paşii 81 de copilaşi, care vin la izvorul graiului românesc pentru a învăţa în limba Marelui Eminescu. Şcoala este îndestulată cu toate cele necesare – cadre didactice bine pregătite, manuale şi săli de clasă specializate, ne-a spus doamna Eugenia Facas, directoarea şcolii, care deţine această funcţie de doi ani, însă rădăcinile domniei sale au fost întotdeauna în Horecea Urbană. „Cu 40 de ani în urmă mă număram şi eu printre elevii din clasa întâi de la Şcoala din Horecea”, ne-a mărturisit doamna Eugenia. Astăzi dumneaei depune eforturi maxime pentru a-i convinge pe părinţii horeceni să-şi dea copiii la şcoala românească în care au studiat şi ei cândva. Unii se lasă convinşi, alţii, care locuiesc chiar la o aruncătură de băţ de şcoală, consideră că e mai bine ca odraslele lor să înveţe la Şcoala nr. 42 cu limba ucraineană de predare de la Graviton, sau la Şcoala nr. 28, de asemenea, ucraineană, numai nu la Şcoala nr. 13 din Horecea Urbană. Sunt nişte cazuri triste, ce-i drept, însă, părinţii îşi vor da seama mult mai târziu că greşesc enorm, înstrăinându-i pe proprii copii de limba lor maternă, de limba română. Sunt şi cazuri contrar opuse când, ambii părinţi, ucraineni de origine, insistă foarte mult şi-şi doresc ca micuţii lor să înveţe la Şcoala românească nr. 13 din oraşul Cernăuţi, înţelegând că omul dacă va cunoaşte o limbă în plus, va avea şi mai mult de câştigat în viaţă. Credeţi că acei părinţi nu au unde să-şi dea copiii să înveţe în limba ucraineană? Cu siguranţă că au unde să-i dea la şcoală şi nu e nici o problemă pentru ei, însă, dânşii îşi dau bine seama că peste un anumit timp copiii noştri vor trăi într-o Europă mare şi unită, iar acolo, cunoscând mai multe limbi, vor reuşi să se angajeze mult mai simplu în câmpul muncii.

La şcoala din Horecea renasc frumoasele tradiţii
Scoala nr. 13Era cald, frumos şi curat… Aşa am găsit ieri şcoala din Horecea. „Aşa e întotdeauna în şcoala noastră”, ne-a spus mama unui copilaş pe care am întâlnit-o în preajma şcolii. „De fiecare dată când trec pe la şcoală observ că e cald, predomină buna dispoziţie, e curat, o atmosferă numai bună pentru ca micuţii noştri să se simtă bine”, şi-a continuat gândul mama copilului. La şcoală, în ultimul timp sunt organizate diverse activităţi culturale, jocuri distractive şi concursuri, astfel încât copiii să simtă din plin gustul fericirii. Chiar dacă această instituţie de învăţământ se află la periferia oraşului, mai vin din când în când, oaspeţi dragi, care se interesează de soarta micuţilor de la Şcoala românească nr. 13 din oraşul Cernăuţi. „Anul acesta, ne-a spus doamna directoare Eugenia Facas, am format o ceată numeroasă de colindători, în frunte cu profesorii de la şcoala noastră împreună cu câţiva elevi şi am colindat pe la casele gospodarilor horeceni. A fost într-adevăr o ceată frumoasă de colindători, formată din o parte din elita şcolii şi a Horecii. Am adunat 6.300 grivne şi 20 de euro. Cu aceşti bani vom schimba trei geamuri noi şi uşa de la intrarea în şcoală. Astfel, vom rezolva o problemă importantă pentru şcoala noastră”, ne-a spus doamna Eugenia Facas.

Copiii horeceni au aflat despre traficul de fiinţe umane
În afară de orele incluse în programa şcolară, unde copiii studiază obiectele de bază în limba maternă, învaţă limbile engleză, ucraineană şi română, există şi ore facultative, diverse cercuri educative şi de creaţie. Astfel copiilor le este foarte interesant. Reprezentanţii Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi, care derulează în colaborare cu Organizaţia „Salvaţi copiii” din Suceava, România şi cu alte asociaţii culturale din Republica Moldova, proiectul european „Not for sale – Say stop to human trafficking”, Cod MIS ETC 1939, le-a povestit zilele acestea tinerilor români de la această instituţie de învăţământ despre traficul de fiinţe umane, dându-le unele sfaturi utile pentru a nu deveni victime ale traficului de persoane. Copiii s-au dovedit a fi interesaţi de această temă, întrucât victimă a unor traficanţi poate deveni oricine dintre noi. Au citit cu atenţie informaţiile furnizate, promiţând să le spună şi semenilor lor să fie precauţi cu persoanele necunoscute din preajmă.
Am rămas plăcut impresionat de atmosfera caldă din această şcoală şi de seninătatea din privirile copiilor, de unitatea lor, de bucuria şi de acel vis împlinit de a învăţa în leagănul limbii române la ei acasă, în suburbia Horecea Urbană.
Vitalie ZÂGREA

Добавить комментарий