„În limba casei mele”

DSC_0249

La Școala din Băhrinești, raionul Hliboca, limba română se simte la ea acasă. Elevii o cunosc bine, îndrăgind-o din clasele primare. Se străduiesc s-o studieze cât mai aprofundat. N-am auzit de la nici un elev, pe care l-am învățat sau îl învăț, să afirme că n-o să aibă nevoie de limba română.

Și aceasta mă bucură foarte mult. Deși știm foarte bine că limba română se studiază mai puțin la instituțiile de învățământ superior. Am în vedere că nu se studiază obiectele în limba ro­mâ­nă. Avem multă literatură ar­tistică în limba română, cadou făcut de absolventul școlii noas­tre, Eugen Patraș. El ne-a ajutat și în privința materialului didactic, ceea ce nu prea întâl­nim în alte școli.
Sunt coautoarea programei didactice, alcătuită împreună cu alți profesori de română din regiune. Am hotărât ca în programa de literatură să introdu­cem și opere ale scriitorilor ro­mâ­ni bucovineni. Scopul e ca elevii să cunoască și creația aces­tor scriitori din ținutul nostru. Astfel, începând din clasa a cincea și până în a unsprezecea, elevii studiază câte o lucrare sau două din literatura bucovineană. Prin aceasta și se deosebește programa noastră de cea care a fost până în pre­zent.
Prima lecție la literatură, la început de an școlar, este consacrată anume literaturii. Elevii trebuie să cunoască faptul de ce avem nevoie de literatură, ea îi conduce pe aceștia în lumea frumosului, le întregește sufletul, le altoiește noțiunile de care au nevoie în viața de toate zilele. De la umanism vine literatura.
În prezent puțini elevi doresc să citească ceva suplimentar, dar, totuși, sunt și aceasta mă bucură. Învață poezii și doresc să le recite cu intonație.
Deoarece în programa șco­lară am introdus lucrări de scriitori bucovineni, sunt foarte im­por­tante și necesare întâlnirile cu acești autori, ceea ce ține de ac­tivitatea extrașcolară. În con­dițiile noastre (căci satul Băhri­nești este situat departe de cen­t­rul raional și regional) aceasta e cam problematic, însă nu este imposibil. Slăvitul nostru consă­tean, scriitorul Mihai Prepeliță, când revine în satul natal, nea­pă­rat este invitat la școală. Îl avem pe Radu Eremciuc, poet po­pular, care până nu demult ve­nea des pe la școală. Acum e de vârstă înaintată, dar nu uităm de el. Elevii au pregătit câteva scenarii după poeziile lui.
La fiecare lecție le amintesc elevilor că ei trebuie să-și iu­beas­că limba maternă, căci în ea au rostit primele cuvinte. Prin in­termediul limbii materne ei pot mai ușor învăța și alte limbi. Ei trebuie să cunoască cât mai multe limbi. În acest context le amintesc de spusele lui Grigore Vieru: „Nu cunosc un dar mai frumos din partea unui musafir străin, decât acela de a-mi elo­gia țara în limba casei mele”.
Noi, profesorii de limba ro­mână, simțim o lipsă de material didactic în limba maternă. Cu ani în urmă în ziarul „Libertatea Cu­vântului” era prezentă rubrica „În ajutorul profesorului”. Păre­rea mea e că ea trebuie reluată, fiind­că pedagogii ar avea o posibilitate în plus să facă schimb de experiență, să propună material didactic şi materiale pentru ac­tivitatea extrașcolară.

Elena Andruhovici, profesoară de română la Școala medie din Băhrinești, raionul Hliboca

Добавить комментарий