Se încheie săptămâna luminată – prima după cel mai important praznic creștin, Învierea Domnului. La Liceul „Alexandru Ilschi” din Crasna lumina înnoitoare a Paștelui a pătruns odată cu verbul poetului-martir Ilie Motrescu. Absolvent al acestei școli, ziaristul și poetul român Ilie Motrescu, la sfârșitul anilor 60, a căzut victimă regimului totalitar sovietic, fiind asasinat în pădurea Crasnei și aruncat în apele Prutului la numai 27 de ani… Fidel credinței și tradițiilor strămoșești, el a scris mai multe poezii inspirate din Cartea Cărților. În poezia „Bunavestire” autorul cu destin tragic remarcă: „Să ies la lumină, la cântec în vară,/ să-alerg sub cascada de soare/ și iarăși ca-n zilele bune/ să cânt necurmat, a mirare./ Sunt orga materiei, mic fenomen,/ zvon de spic în holda vieții…/ Inimă! Copil sărman,/ sugruma-te-aș, de-aș putea…/ Brațul nu mi se ridică/ sau de milă,/ sau de frică,/ viața mea-i atât de mică!…”
Acum aceste versuri pot să le citească fiecare crăsnean, oricine se interesează de creația lui Ilie Motrescu. Anul trecut, în cadrul unui proiect realizat de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți și sprijinit de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a fost editată cartea „Ilie Motrescu Opera poetică”. Au avut loc mai multe lansări la Cernăuți, precum și în alte localități din regiune, și, iată, a venit și rândul Crasnei, orășelul de baștină al lui Ilie Motrescu. Volumul, cu aspect poligrafic excelent, a ajuns la Crasna în a doua zi de Paște. Este semnificativ acest fapt, deoarece versul lui Ilie Motrescu renaște din manuscrise ca și lumina Învierii în sufletul omenesc. Directoarea Liceului, Larisa Bruja, și primarul CT Crasna, Ștefan Dragun, i-au întâmpinat pe oaspeții dragi: Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, excelentul poet de la Chișinău, Arcadie Suceveanu, criticul literar Ștefan Hostiuc, ambii au îngrijit această ediție, vicepreședintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, Eugen Patraș, coordonatorul proiectului, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, Nicolae Șapcă, și reprezentanți ai mediilor cu expresie românească din regiune. La intrare în Liceu oaspeții au fost întâmpinați cu un recital de cântece și versuri, prezentat de elevi. Iar după câteva momente petrecute în Muzeul „Ilie Motrescu” din incinta Liceului, a avut loc lansarea de carte în Sala de festivități, unde au fost prezenți și descendenți din familia Motrescu.
Poetul Arcadie Suceveanu, adresându-se celor prezenți, a declarat că „este acasă”, adică pe meleagurile copilăriei sale de la Suceveni. „L-am adus acasă și pe Ilie Motrescu, în atmosfera feerică a Paștelui”. Doar numele lui Ilie Motrescu a fost tabu în decursul a câtorva decenii. În perioada renașterii naționale culegeri cu versuri de Ilie Motrescu au apărut și în regiunea Cernăuți, și în România. Însă opera lui poetică, scoasă de sub tipar anul trecut la Cernăuți, cuprinde toate lucrările culese din manuscrisele, pe care familia Motrescu le-a încredințat prietenului fidel al lui Ilie Motrescu, Ion Țâbuleac de la Chișinău.
„A fost obligația noastră morală de a edita întreaga operă poetică a lui Ilie Motrescu. Este simbolic faptul că în Săptămâna luminată la Liceul din Crasna este cinstită și lumina cărții, a cărții lui Ilie Motrescu”, a opinat criticul literar Ștefan Hostiuc. Iar la declarația lui Eugen Patraș ca în bibliotecile din localitățile românești să fie și acest volum cu opera poetică a lui Ilie Motrescu a reacționat prompt primarul Ștefan Dragun, care a propus ca să fie tipărit suplimentar încă un tiraj de o mie exemplare a acestei cărți, finanțarea asigurând-o primăria Crasnei. Acum fiecare membru al familiei numeroase Motrescu a primit câte o carte „Ilie Motrescu Opera poetică”.
În cadrul lansării de carte a fost și o întâlnire de neuitat al lui Arcadie Suceveanu, autorul a zeci de cărți pentru copii, cu elevii Liceului din Crasna. Poetul a recunoscut că întâlnirile sale cu micii cititori sunt întotdeauna sincere.
În acest context poetul Nicolae Șapcă și-a prezentat nu numai culegerea de sonete, apărute tot sub auspiciile aceleiași edituri, dar și revista „Dimineața cuvintelor”, editată în România pentru copii.
Părintele Ioan de la Biserica Vasile cel Mare din Crasna Putnei, care a oficiat parastasul, a menționat că omul moare de două ori: fizic și atunci când nimeni nu-și mai amintește despre el. Iar amintirea despre poetul-martir va dăinui mult timp. Or, după cum a remarcat Ștefan Hostiuc, poezia sa rezistă în concurență cu cele mai bune creații scrise la ora actuală de poeți români.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com