Cântecele mele sunt pentru sufletul omului”, a declarat într-un interviu la Televiziunea ucraineană artista poporului, Lilia SANDULESA, originară din Marșinți, sat, după cum afirmă ea „situat la hotarul dintre Basarabia și Bucovina”. Când fiica lui Vasile și a Elenei Sandulesa a început să cânte pe scenă, Marșinți era cunoscut deja în întregul spațiu sovietic ca „sat de baștină al Sofiei Rotaru”. Firește, popularitatea consătenei sale o încuraja pe tânăra artistă amatoare. Ba și mai mult, interpretând un cântec din repertoriul Sofiei Rotaru – „Destinu-și are primăvara sa”, solista de la Casa raională de cultură din Noua Suliță este invitată pe scena profesionistă. I s-a propus să fie solista Ansamblului vocal-instrumental „Apă vie”, creat numai ce la Filarmonica regională din Cernăuți. Așa a început cariera artistică profesionistă a Liliei Sandulesa în primăvara anului 1977. Interpreta cu nume de floare, în decursul a mai bine de patru decenii, aduce cu cântecele sale suflul primăverii și primenirii în inimile milioanelor de spectatori.
Anume în anotimpul primăverii este marcată sărbătoarea esențială a creștinismului – Învierea Domnului. „Răsuflul cald al primăverii/ Adus-a zilele-învierii”, după cum scrie poetul. Paștele din zilele noastre îi aduce la casa părintească pe mulți dintre copiii plecați în cele patru zări ale lumii. Doamna Lilia Sandulesa vine la baștină nu numai de sărbători, vine mai des și părinții întotdeauna o așteaptă, o așteaptă ca pe o sărbătoare.
– Părinții mei sunt de vârstă înaintată și au nevoie de susținere, de ajutor. Deși am un orar de muncă foarte încordat, cântecul mă poartă mereu prin turnee, dar găsesc timp și pentru a veni la Marșinți, la mama și la tata. Și pe la Cernăuți trec des, unde locuiesc fiul Ion și nora Victoria, unde mă așteaptă cu nerăbdare nepoțelul scump și drag, Ionel, în vârstă de cinci anișori. Mă străduiesc, dacă apare o posibilitate, să întâmpin Paștele alături de părinți și de cei apropiați la Marșinți. Chiar dacă se întâmplă că de această luminoasă sărbătoare sunt în altă parte, totuna respect tradiția noastră de la Marșinți – în dimineața zilei de Paști îmi spăl fața cu ou roșu și cu o monedă – să-mi fie viața frumoasă și îndestulată. Însă, Învierea Domnului din anul curent o voi sărbători la Kiev, la bunii mei prieteni. În Bucovina voi sosi la începutul lunii mai și chiar voi cânta pe scena Filarmonicii. Așa că-i invit pe toți fanii mei la acest concert.
O bună parte din cântecele din repertoriul Liliei Sandulesa sunt despre dragoste și acestea îi aduc popularitate în rândurile spectatorilor.
– Prețuiesc acele cântece, în care există o armonie între cuvinte și melodie, afirmă interpreta. Multe dintre ele au un conținut dramatic, exprimă un sentiment profund uman, chiar și durere, căci așa este viața omului. Și, totuși, cântecul e ca o primăvară – el aduce în sufletul omului tot ce e frumos și senin, luminos și fermecat.
Specialiștii în domeniul artei muzicale constată că vocea Liliei Sandulesa răsună în prezent ca și cu 40 de ani în urmă.
– Cântecul este destinul meu, e crucea mea pe care o port pe calea vieții, o port iubind, cu demnitate… Am chiar și o piesă muzicală pe această temă. Mă bucur nespus de mult când sunt invitată la concerte. Cu plăcere cânt pe scene mari și pe cele mici. Cânt din tot sufletul și pe scena Palatului Național „Ucraina”, și pe cea improvizată la hramul din Marșinți. Iar când apare ocazia neapărat interpretez și cântece populare, cunoscute încă din copilărie.
Artista poporului din Ucraina, Lilia Sandulesa, se menține mereu în centrul vieții muzicale din țară.
– Un artist cu cât mai mult e întrebat, cu atât e mai fericit. Aceasta înseamnă că oamenii au nevoie de cântecele lui, afirmă copământeana noastră Lilia Sandulesa, numele căreia va rămâne în istoria estradei ucrainene.
Vasile Carlașciuc