Locuitorii orașului Noua Suliță au sărbătorit astăzi, 6 mai, Hramul, dar și 562 de ani de la prima atestare documentară a orașului. Cu ocazia acestei însemnate sărbători, oamenii au avut parte de surprize și voie bună, iar atmosfera a fost încinsă de muzică de fanfară.
Orașul este situat la o altitudine de 139 metri, în partea de sud a raionului Noua Suliță, în apropierea frontierei cu România, pe malul stâng al râului Prut. Orașul are o suprafață de 6,47 km² și o populație de 8,166 locuitori, preponderent ucraineni, existând și o comunitate importantă de români (40,54% — 1989).
Prima atestare documentară despre Noua Suliță ține de anul 1456, cu un an înainte de urcarea pe tronul Moldovei a lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Localitatea a fost notată ca „Șișcăuți pe Prut”, apoi într-un document din 1617 a fost făcută următoarea precizare: „Șișcăuți de lângă Prut, numit acum Noua Suliță”. Istoricii afirmă nu despre o simplă înlocuire a denumirilor, ci despre apariția unei noi așezări de oameni lângă Șișcăuțiul pustiit. Două veacuri și jumătate Noua Suliță, care făcea parte din Țara Moldovei, s-a aflat sub stăpânirea turcească, iar în 1774, în rezultatul Războiului ruso-turc din 1768-1774, ea a devenit punct de frontieră și a fost împărțită în două: partea de apus a trecut la Austria, iar cea de est – la Rusia. Granița între cele două imperii trecea pe râulețul Rochitneanca, înveșnicit în stema de azi a orașului. În 1918 orașul Noua Suliță, care a primit acest statut încă în anii 40 ai secolului al XIX-lea, s-a pomenit, la intersecția a trei imperii. Localnicii afirmau: cântatul cocoșilor din suburbia Seliște se auzea în trei imperii. Această apropiere a și determinat istoria furtunoasă a ținutului din Valea Prutului în secolul al XX-lea, aflat sub cârmuirea a patru administrații.
Principalul locaș de închinare a Nouă Suliței este Biserica cu hramul Sfântul Gheorghe Purtătorul de Biruință, ridicată din timpuri mai vechi chiar în centrul orașului. Localnicii îl consideră pe acest sfânt, atât de venerat de creștinii ortodocși, patronul lor duhovnicesc. Anume de Sfântul Gheorghe, în fiecare an, este marcată Ziua orașului – prilej de omagiere pe cei mai destoinici nouăsulițeni și de bucurii pentru copii, pentru care sunt organizate diferite distracții.
Mai multe detalii aflați în viitorul număr al ziarului Libertatea Cuvântului.
Foto&Video: Ala Mazur