În prag de An Nou a plecat pe calea neîntoarcerii Lora Bostan, profesor universitar, titulară a Catedrei de Filologie Română şi Clasică a Universităţii cernăuţene. În toiul acestei veri ea şi-a sărbătorit jubileul de 70 de ani. A fost soţia regretatului profesor Grigore Bostan, membru de onoare al Academiei Române, care a condus această catedră timp de un sfert de veac. Soţii Grigore şi Lora Bostan şi-au scris numele în istoria culturii româneşti din ţinutul nostru prin alcătuirea valorosului compendiu-antologie „Pagini de literatură română. Bucovina, regiunea Cernăuţi 1775-2000”, de altfel, în mare măsură o lucrare de pionierat în acest domeniu. După moartea subită a soţului, Lora Bostan, cu susţinerea catedrei şi a decanatului Facultăţii de Filologie, precum şi a Consulatului General al României la Cernăuţi, a pus la cale câteva simpozioane ştiinţifice internaţionale „Grigore Bostan”. Lora Bostan a avut grijă să editeze manuscrisul romanului fantastic al lui Grigore Bostan „Eterna-2 sau Peştera Urşilor”.
Într-un interviu pentru publicaţia noastră, Lora Bostan s-a exprimat că ar fi putut deveni medic, însă a iubit foarte mult limba maternă şi şi-a ales specialitatea după îndemnul inimii. Iar iubirea şi stima faţă de graiul mamei sunt semne ale sănătăţii spirituale, sunt sentimente pe care docentul universitar Lora Bostan le-a altoit discipolilor săi – în prezent profesori de română la şcolile din regiune, reprezentanţi ai intelectualităţii de creaţie. Firul vieţii sale pământeşti s-a rupt cu câţiva ani înainte de a sărbători jumătate de secol de activitate la unul şi acelaşi loc de muncă – Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universităţii cernăuţene. Nu i-a fost sortit să pună primul buchet de flori vii la bustul lui Grigore Bostan care va fi inaugurat în curând la Gimnaziul din satul lui natal, Budeneţ…
Se spune că omul, care se stinge din viaţă în perioada luminoaselor sărbători este bun la Dumnezeu. Cale luminoasă spre ceruri!
Publicaţia online „Libertatea Cuvântului” exprimă profunde condoleanţe familiei îndurerate. Fie-i veşnică amintirea!
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com