În Ţinutul Herţa este realizat un program finanţat de ONU şi UE

1

1Cea de a treia fază a Programului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru dezvoltare (UNDP) şi Uniunii Europene „Dezvoltare locală orientată spre comunitate” va fi aplicată în regiunea Cernăuţi, inclusiv şi în raionul Herţa. Potrivit proiectelor ONU şi UE, cea de a treia fază prevede o susţinere a iniţiativelor autorităţilor locale în sfera modernizării obiectivelor de infrastructură şi îmbunătăţirii calităţii vieţii.

De data aceasta, spre deosebire de primele două faze ale programului, ONU şi UE vor finanţa iniţierea unor schimbări în sferele ocrotirii sănătăţii, aplicării tehno­logiilor de conservare a energiei şi sporirii eficienței ener­getice, reconstrucției obiectivelor de infrastructură şi dezvoltării sectorului agrar.

Cea de a treia fază a programului este prevăzută pentru anii 2014-2018, cu un buget de 23,8 milioane euro pentru întreaga ţară, 23 de milioane fiind acordate de către comunitatea europeană. Ce-i drept, din această sumă enormă, pentru raionul Herţa sunt prevăzute resurse financiare mai puţine decât în faza a doua. În timpul celei de a doua faze, în raion au fost implementate şase proiecte finanţate de ONU şi UE. În anul curent au fost acceptate doar patru proiecte, iar finanţarea este cu mult mai modestă.

Trecând de la abstract la concret, trebuie să menţionăm că programul „Dezvoltare locală orientată spre comunitate” este pentru raionul Herţa unul de încurajare, fiindcă în mod normal suma prevăzută (circa 20 mii euro) nu poate acoperi cheltuielile minimale necesare pentru modernizarea infrastructurii şi aplicarea unor tehnologii de sporire a eficienţei energetice.

Recent la Herţa a fost prezentat în linii generale programul ONU şi UE „Dezvoltare locală orientată spre comunitate”, cu participarea primarilor din raion şi şefilor de secţii din cadrul Administrației Raionale de Stat. În timpul apropiat în raionul Herţa vor fi realizate 4 microproiecte, care se referă la sporirea eficienţei energetice, reparaţii şi modernizări de infrastructură în satele Ţureni, Târnauca, Buda Mare şi oraşul Herţa, beneficiari fiind instituţiile preşcolare, primăriile şi şcolile. Merită menţionat faptul că la întrunire au participat primul şef-adjunct al executivului raional, Octavian Magas, preşedintele Consiliului Raional, Petru Gheorghiu, dar şi coordonatori ai proiectului respectiv la nivel regional.

Scoala_2Realizarea celei de a treia faze a programului ONU şi UE „Dezvoltare locală orientată spre comunitate” este, pe de o parte, un eveniment încurajator pentru herţeni, însă, pe de altă parte, modestele sume alocate pentru sporirea eficienţei energetice nu permit autorităţilor locale să conteze prea mult pe această susţinere unilaterală.

Aici ar trebui să adăugăm că, potrivit website-ului programului respectiv, în contextul evenimentelor tragice din estul ţării, ONU şi UE se vor concentra mai mult în anii 2014-2018 pe finanţarea renovării infrastructurii în regiunile Doneţk şi Lugansk (câte 8 raioane în fiecare regiune). Programul, de asemenea, prevede o acordare de ajutor umanitar persoanelor strămutate şi refugiaţilor. Aceste informaţii clarifică situaţia şi ar fi una dintre explicaţii de ce au fost tăiate finanţările prevăzute pentru raioanele din vestul ţării.

Marin GHERMAN

Добавить комментарий