La 2 iulie, întreaga românime a cinstit memoria slăvitului și sfântului domn al Moldovei, Ștefan cel Mare. Se știe că „atletul lui Hristos”, după cum l-au numit istoricii, a stat pe tronul Moldovei timp de 47 de ani. Aceasta a fost una dintre cele mai îndelungate și slăvite domnii din istoria zbuciumată a neamului românesc. A apărat cu vitejie legendară hotarele țării sale, participând la 36 de lupte, dintre care în 34 a ieșit biruitor. După fiecare victorie a sa Ștefan cel Mare și Sfânt ctitorea câte o biserică. Un locaș de închinare ctitorit de Ştefan cel Mare se află şi în localitatea Movila de lângă Herța. Este una dintre cele mai vechi biserici din ținutul nostru și una dintre puținele, care are hramul Ștefan cel Mare și Sfânt.
Marți, 2 iulie, în ziua trecerii la cele veșnice a lui Ștefan cel Mare și Sfânt, la Movila a fost prăznuit hramul bisericii.
– Movila, localitate mică din preajma Herței, are două biserici – cea veche, ctitorită de însuși Ștefan cel Mare, și alta, ceva mai nouă, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, precizează parohul Igor Andronachi. Consider că pentru mine este o mare cinste să oficiez serviciul divin într-un locaș istoric. Consider că este o biserică „rugătoare”, fiindcă în decursul veacurilor localnicii au înălțat multe rugăciuni către Tatăl Ceresc, s-au rugat în genunchi și cu lacrimi fierbinți și curate. Au făcut acest lucru chiar în anii când sfânta podoabă ștefană zăcea în ruine.
Dar, s-au schimbat timpurile, și lumea s-a întors cu fața spre credință. A fost reconstruită vechea Biserică de la Movila. De asemenea, și cealaltă. În prezent se construiește clopotnița, a fost amenajat cimitirul, s-a îngrădit teritoriul – lucruri dorite și plăcute Domnului. În curând, clopotnița va fi gata și la 15 august, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, stil nou, ea va fi sfințită de către un sobor de preoți. Va fi mare sărbătoare la Movila.
Tânărul părinte Igor Andronache, simțind înalta responsabilitate de păstor duhovnicesc la Movila, consideră că Domnul prin aceasta i-a mai oferit o șansă pe care trebuie s-o realizeze neapărat.
– Nu întâmplător Biserica ștefană a fost înălțată pe cel mai înalt deal din localitate, accentuează el. Chiar și denumirea satului are o semnificație deosebită. Ea ține de legenda aprodului Purice, descrisă de cronicari. În una din luptele cu dușmanii, Ștefan cel Mare a căzut de pe cal și aprodul Purice „s-a făcut movilă” ca domnitorul să poată urca iute în șa. După ce a câștigat bătălia, Ștefan cel Mare i-a dat aprodului numele de Movilă și de la el pornește slăvitul neam al Movileștilor. Și satul a fost numit Movila, iar Biserica înălțată de domnitor are acum hramul Ștefan cel Mare și Sfânt. Intenționez să adun cât mai multe date despre această localitate, care apoi vor putea fi folosite sub diferite aspecte.