Influenţa dăunătoare a telefoanelor mobile

Progresul şi sănătatea

Telefoanele mobile au devenit principalul mijloc de comunicare şi o componentă inseparabilă a vieţii noastre. Organizaţia Mondială a Sănătăţii confirmă că folosirea telefoanelor mobile poate spori riscul apariţiei unor anumitor tumori ale creierului.

La o astfel de concluzie au ajuns savanţii care fac parte din Agenţia internaţională pentru cercetarea cancerului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Totodată, ei afirmă că dovezi ale legăturilor reciproce între sunetele pe telefonul mobil şi apariţia cancerului sunt insuficiente pentru concluzii serioase. Însă, prevenirile oficializate de organizaţia respectivă vor duce neapărat la extinderea cercetărilor în domeniul dat în vederea obţinerii unor rezultate mai convingătoare.

În momentul de faţă în Ucraina acţionează cele mai drastice norme din lume în privinţa securităţii nivelului de radiaţie electromagnetică. Paşapoartele sanitare sunt elaborate şi convenite cu instituţiile sanitare specializate, bunăoară cu Institutul ecologiei şi igienei medicale „O.M.Marzeev” al Academiei de Ştiinţe Medicale a Ucrainei. Ele oferă recomandările privind montarea staţiilor de bază (a antenelor fixate) în corespundere cu cerinţele sanitare şi în locurile unde nu există influenţă negativă asupra stării sănătăţii populaţiei. Fiecare staţie de bază dispune de asemenea paşapoarte.

Laboratorul factorilor fizici al Centrului de laborator regional Cernăuţi al Sanepidului de stat al Ucrainei verifică o dată în jumătate de an fiecare staţie de bază la capitolul influenţei radiaţiei electromagnetice asupra sănătăţii oamenilor. Devieri de la normele stabilite nu au fost înregistrate.

Se cere menţionat faptul că radiaţia cauzată de telefonul mobil este primită diferit de organismul omenesc. Circa 80 la sută dintre oameni ţin de grupa medie a radiosensibilităţii, dar mai există şi grupele a radiosensibilităţii sporite şi reduse. Persoanele ce ţin de grupa radiosensibilităţii reduse nu simt nici o influenţă a telefoanelor mobile, iar cei din grupa radiosensibilităţii sporite după o singură convorbire telefonică se aleg cu ameţeli.

Din păcate, mulţi părinţi simt necesitatea de a le procura copiilor lor telefoane mobile, fără să ştie ce daună pot cauza acestea sănătăţii. La ora actuală în Ucraina nu există norme sanitare de folosire a telefoanelor mobile. Pentru ca această daună să fie cât mai mică, merită să fie respectate cerinţele oamenilor de ştiinţă americani, suedezi şi germani. Iată aceste reguli.

1. Copiilor mici şi femeilor gravide li se interzice folosirea telefoanelor mobile. În unele ţări din Europa, precum şi în Japonia, este interzisă utilizarea telefoanelor mobile în şcoli şi în universităţi.

2. Nu se permite purtarea telefonului mobil la brâu sau în buzunar, ceea ce cauzează reducerea spermatozoizilor, afirmă savanţii britanici şi maghiari.

3. Dăunează sănătăţii omului telefonul mobil, folosit ca deşteptător. El are o influenţă negativă asupra somnului şi odihnei omului. Unii savanţi sunt de părerea că radiaţia de la telefonul mobil atacă creierul. De aceea în timpul somnului, telefonul mobil trebuie să se afle nu mai aproape de un metru de pat.

4. Nu comunicaţi prin telefonul mobil mai mult de 15 minute pe zi.

5. După fiecare 1-3 minute de convorbiri telefonice, se recomandă o pauză nu mai mică decât 5 minute.

6. Nu se recomandă aducerea la ureche a telefonului mobil, când acesta sună, fiindcă anume atunci gradul de radiaţie e cel mai mare, aşteptaţi 5-6 secunde.

7. Nu vă folosiţi de telefoanele mobile în transportul public. Radiaţia telefonului mobil se răsfrânge asupra corpului metalic al maşini, mărindu-şi capacitatea de câteva ori.

8. Nu vă folosiţi de telefoanele mobile în zonele, unde puterea semnalului este redusă, fiindcă în cazul dat radiaţia e de câteva ori mai mare.

Printre altele, normale sanitare – aceleaşi pentru calculatoare şi telefoane mobile – recomandă ca după o oră de aflare în faţa calculatorului să se facă o pauză de 15 minute. Iar copiii, după cum ştiţi, sunt preocupaţi de jocurile la calculator şi telefoanele mobile câteva ore în şir.

 

O. ŞKVARIUK, medic la Laboratorul factorilor fizici al Centrului de laborator regional Cernăuţi al Sanepidului de stat al Ucrainei 

Добавить комментарий