Îngrijire şi frumuseţe.  Ulei de rozmarin pentru păr

0000 Acum Ulei de rozmarin

După uleiul de măsline, bun (aproape) la toate, mai există un ulei specific mediteranean, considerat binefăcător: ulei de rozmarin. Femeile care-l folosesc spun că acest ulei de rozmarin poate face minuni pentru podoaba capilară, beneficiul fiind cu atât mai important cu cât, deși este ulei, nu are un aspect uleios.

Uleiul esențial de rozmarin provine din planta aromatică cu același nume. Rozmarinul este o plantă tipic mediteraneană, veșnic verde , pe numele oficial Rosmarinus officinalis și este utilizată ca plantă aromatică, în principal, dar și pentru a extrage un ulei esențial cu virtuți importante pentru sănătate și frumusețe.  Bogat în antioxidanți, precum și alți compuși activi interesul pentru uleiul de rozmarin, ca suport pentru păr frumos, bogat și sănătos, a plecat de la femeile care au moștenit din mamă în fiică secretul utilizării uleiului de rozmarin pentru a regenera părul.

Alopecia – o suferință autoimună.  În mod normal pierdem în fiecare zi între 50 și 100 de fire de păr. Se poate vorbi de o cădere a părului atunci când regenerarea este deficitară, iar rata firelor pierdute este mai mare decât a celor care cresc. Termenul medical pentru căderea părului este alopecia. Considerată o afecțiune autoimună sau efectul unei dereglări hormonale, alopecia poate afecta atât femeile, cât și bărbații, aceștia din urmă fiind cei mai expuși. Totuși, probleme legate de capacitatea de regenerare a părului au și femeile, în general indiferent de vârstă, dar cu precădere după sarcină și după menopauză.

Una dintre cauzele care pot duce la o cădere mai abundență a părului pot fi: stresul, afecțiunile tiroidei, lipsa unor vitamine și un aport insuficient de proteine. La toate acestea se adaugă și o predispoziție genetică pentru un păr fragil, cu tendință de cădere și regenerarea deficitară.

Tratament eficient, pe termen lung.  Studiile au probat faptul că efectele uleiului de rozmarin sunt asemănătoare cu ale produselor de sinteză, având efect de regenerare a părului. În cazul uleiului de rozmarin, rezultatele se dovedesc a fi stabile și persistente atunci când acesta este utilizat constant ca soluție pentru limitarea pierderii firelor de păr. Testele au arătat o eficiență similară a uleiului de rozmarin cu produse farmaceutice, producând o regenerare a părului semnificativă după o utilizare constantă. Au fost analizate efectele obținute de un grup de studiu la începutul tratamentului și după șase luni de utilizare a uleiului de rozmarin, iar rezultatele au fost mai mult decât îmbucurătoare.

Cum acționează uleiul de rozmarin. Efectele uleiului de rozmarin sunt rezultatul substanțelor active pe care le conține. Rozmarinul este bogat în acid carnozic, acesta fiind și principalul ingredient activ din plantă și compusul predominant în uleiul de rozmarin. S-a demonstrat că acidul carnozic, are efect asupra celulelor scalpului, stimulând vascularizația și refacerea terminațiilor nervoase. În plus, are ca efect reducerea inflamațiilor și îmbunătățește sănătatea celulelor. Cumulate aceste efecte pot stimula foliculi și pot influența grosimea firelor de păr și rezistența acestora.

Un efect suplimentar, benefic, dovedit pentru uleiul de rozmarin este efectul antifungic și antibacterian puternic al acestuia. Această proprietate îl face eficient în tratarea și ameliorarea problemelor legate de unele infecții rezistente ale scalpului care duc la căderea părului și care nu-și găsesc o soluție în produsele de îngrijire uzuale.

Cum se folosește uleiul de rozmarin pentru păr.  Uleiul de rozmarin este eficient pentru refacerea părului atunci când este utilizat în mod constant timp de cel puțin 6 luni. Este indicată folosirea acestuia de cel puțin 1 până la 2 ori pe săptămână.  Pentru o utilizare de lungă durată combină 5 picături de ulei esențial de rozmarin cu 1 linguriță de ulei de jojoba sau ulei de cocos. Se aplică direct pe scalp și se  masează. Se lasă să acționeze timp de cel puțin 5-10 minute. Se poate clăti părul cu apă – nu mai este nevoie șamponare.

O altă soluție este combinarea uleiului de rozmarin cu șamponul pe care-l utilizezi în mod normal ori cu alte tratamente pentru păr pe care le folosești. Proporția ideală este de 20-30 de picături pentru fiecare 6 lingurițe de produs, adică atât cât ai folosi în mod uzual. Poate fi mai puțin sau mai mult în funcție de cât de lung este părul. Te poți spăla pe cap așa cum faci de obicei, dar se masează bine scalpul câteva minute.  Nu se combină uleiul de rozmarin cu balsam, dat fiind faptul că acesta nu este destinat scalpului.  De asemenea, se pot aplica 2-3 picături direct în palme și se masează scalpul cu degetele.

Şampon propriu cu ulei de rozmarin – preparare.  Pentru a vă face propriul șampon blând, cu efect regenerant și reparator, se combină următoarele ingrediente: 10-15 picături de ulei esențial de rozmarin; 1/2 cană de săpun de Castilia (sapun pur, fără arome sau coloranți, realizat din ulei de măsline);  1/2 cană de ceai de mentă sau de mușețel. Se prepară în cantități mici pentru a păstra active proprietățile uleiului de rozmarin.

Bine de ştiut! Uleiul de rozmarin nu este singurul care are beneficii reale pentru păr. Și alte uleiuri esențiale pot fi utilizate ca soluții de terapie pentru căderea părului și regenerare. Alte uleiuri esențiale care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății părului sunt: uleiul de lavandă, mentă, cimbru, ylang-ylang (cel mai bun pentru scalpul uscat).

* Rozmarinul, ca majoritatea uleiurilor esențiale, poate irita pielea atunci când este în contact direct. Diluați uleiul esențial de rozmarin cu un ulei purtător înainte de utilizare. Optează între ulei de cocos și ulei de jojoba sau ulei de măsline. Poți folosi chiar și gălbenușul de ou.

*Evită contactul cu ochii. Uleiul de rozmarin este iritant, iar efectele pot fi extrem de neplăcute și persistente.

* Testează uleiul înainte de prima utilizare, pentru că poate da reacții alergice și nu-l utiliza în exces.

* Alege mereu un ulei de rozmarin din surse garantate.

* Nu se utilizează în timpul sarcinii sau dacă alăptezi.

* Solicită sfatul medicului, dacă ești în cursul unui tratament sau suferi de o maladie cronică. (Femeia.ro)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий