În perioada 26-28 iulie, la Câmpulung Moldovenesc (România), s-a desfășurat cea de a 30-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” cu participarea colectivelor artistice din Polonia, Ungaria, Ucraina și țara-gazdă. La toamnă ștafeta ediției jubiliare a Festivalului va fi preluată de Ucraina, de capitala veche a Bucovinei – Cernăuți.
„Întâlnirile Bucovinene” sunt convocate în fiecare an și au loc în țările enumerate mai sus, unde „Bucovina” nu este o simplă noțiune geografică, ci o stare a sufletului. De fiecare dată ele constituie nu doar un eveniment cultural multietnic ce nu are echivalent în Europa, ci și o istorie de inițiere a legăturilor bazate pe parteneriat între țările care au semnat protocolul de colaborare.
Inițiatorul și principalul organizator al festivalului, timp de 29 de ani, a fost Casa de Cultură din Piła (Polonia), respectiv domnul Zbigniew Kowalski, care este și directorul festivalului. Având o desfășurare itinerantă, festivalul demonstrează ce loc important ocupă cultura în procesul înțelegerii și cunoașterii, respectului reciproc, toleranței în conviețuire și bunei vecinătăți între diferite grupuri etnice.
La evenimentul de la Câmpulung Moldovenesc a fost organizat și un Târg al meșterilor populari (35 meșteri din județul Suceava, din Iași, Botoșani, Bârlad, Vâlcea, Dorohoi, Corund, Republica Moldova). A fost înregistrat un număr-record de participanți: 500 artiști din străinătate, peste 1.500 artiști amatori din județul Suceava, alături de care au evoluat Ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava, Ion Palade din Chișinău.
Ucraina a fost reprezentată de șapte colective artistice din regiunea Cernăuți, în fruntea delegației fiind Ivan Petruseak. Pentru prima dată a participat la „Întâlnirile Bucovinene” solista și conducătoarea artistică de la Casa de Folclor din Roșa Stânca, Elvira Marașciuc, care ni s-a destăinuit:
– Am cântat, fiind acompaniată de Ansamblul „Barvystyi rozmai” din Cernăuți. Este prima mea evoluare la un astfel de festival prestigios. Cele trei zile de aflare a noastră în România a fost ceva nemaipomenit de frumos. Întâlnirile au fost foarte calde și sufletești.
Interpreta de cântece populare românești din raionul Noua Suliță, Natalia Andrieș, a participat pentru a doua oară la Festivalul „Întâlniri Bucovinene”.
– Cele câteva zile cât a durat festivalul au trecut ca în vis, ne-am simțit extraordinar de bine între prieteni, afirmă doamna Natalia Andrieș. Eu am fost unica reprezentantă a regiunii Cernăuți, care am cântat în limba română. M-a acompaniat Ansamblul „Dinastia” din Ceahor, iar pe scenă, alături de mine au dansat membrii Ansamblului coregrafic „Tinerețea”. A fost un spectacol minunat. Pentru prima dată am participat la „Întâlniri Bucovinene” cu vreo douăzeci de ani în urmă și pot compara ediția actuală cu cea de atunci. Deosebirea este mare. Sunt progrese însemnate în organizarea acestui festival. În septembrie voi participa la „Întâlnirile Bucovinene” de la Cernăuți.