În ziua de 7 februarie a.c. s-ar fi împlinit o sută de ani de la naşterea lui Arăpaşu Teoctist, cel de al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, născut în satul Tocileni, judeţul Botoşani, care s-a aflat la cârma adevăratei noastre biserici în perioada anilor 1986 până în 30 iulie 2007, când a fost înmormântat în Catedrala Patriarhală din Bucureşti.
Cu ocazia centenarului naşterii sale, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Academiei Române a avut loc o manifestare, în cadrul căreia a fost omagiată amintirea luminoasă a regretatului patriarh, cel care după spusele Preafericitului Daniel, actualul Patriarh al BOR, „va rămâne pururi în mintea şi în inima tuturor celor care l-au cunoscut şi au admirat chipul său luminos şi bunătatea sa sufletească”.
La organizarea sărbătoririi centenarului naşterii Patriarhului Teoctist şi-au dat concursul Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Biblioteca Academiei Române, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.
Manifestarea a fost moderată de academicianul Eugen Simion, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, preşedintele Secţiei de Filologie a Academiei Române.
După alocuţiunea rostită de domnia sa la tribună a urcat pe rând Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, Episcopul-Vicar al Bucureştiului, Î.P.S, monseniorul Ioan Robu, Mitropolitul Romano-Catolic de Bucureşti, Î.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Victor Opaschi, Secretarul de Stat de la Ministerul Culturii şi Cultelor, academicienii Dan Berindei, Mihai Cimpoi şi Vasile Tărâţeanu, profesorul Teodor Nedelcea, Ion Ungureanu, fost ministru al Culturii din Republica Moldova, şi Victor Crăciun, membru al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova.
În încheierea manifestării a răsunat un program de cântece religioase, susţinut de corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.
(Cor. nostru)