ÎNTRU POMENIREA LUI TEOCTIST DIN VEAC ÎN VEAC

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎn ziua de 7 februarie a.c. s-ar fi împlinit o sută de ani de la naşterea lui Arăpaşu Teoctist, cel de al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, născut în satul Tocileni, judeţul Botoşani, care s-a aflat la cârma adevăratei noastre biserici în perioada anilor 1986 până în 30 iulie 2007, când a fost înmormântat în Catedrala Patriarhală din Bucureşti.
Cu ocazia centenarului naşterii sale, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Aca­demiei Române a avut loc o manifestare, în cadrul căreia a fost omagiată amintirea luminoasă a regretatului patriarh, cel care după spusele Prea­fericitului Daniel, actualul Patriarh al BOR, „va rămâne pururi în mintea şi în inima tuturor celor care l-au cunoscut şi au admirat chipul său luminos şi bunătatea sa sufletească”.
La organizarea sărbătoririi centenarului naşterii Pat­ria­rhului Teoctist şi-au dat concursul Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Bib­lio­teca Academiei Ro­mâne, Liga Culturală pentru Un­itatea Românilor de Pre­tu­tindeni.
Manifestarea a fost moderată de academicianul Eugen Si­mion, preşedintele Fun­daţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, preşedintele Secţiei de Filologie a Academiei Ro­mâ­ne.
După alocuţiunea rostită de domnia sa la tribună a urcat pe rând Preasfinţitul Ti­motei Pra­hoveanul, Epis­copul-Vicar al Bu­cu­reş­tiului, Î.P.S, monseniorul Ioan Ro­bu, Mitropolitul Ro­mano-Ca­tolic de Bu­cu­reşti, Î.P.S. Teodosie, Arhi­episcopul To­misului, Victor Opaschi, Sec­retarul de Stat de la Minis­terul Culturii şi Cultelor, academicienii Dan Berindei, Mihai Cimpoi şi Vasile Tă­râ­ţeanu, profesorul Teodor Ne­del­cea, Ion Ungu­reanu, fost ministru al Culturii din Re­publica Moldova, şi Victor Crăciun, membru al Aca­demiei de Ştiinţe din Re­publica Mol­dova.
În încheierea manifestării a răsunat un program de cântece religioase, susţinut de corala „Armonia” a Arhi­episcopiei To­misului.
(Cor. nostru)

Добавить комментарий