Istoria – de mână cu viitorul

DSC_0562

DSC_0573Nimeni nu se grăbește să facă exponat de muzeu clopoțelul școlii. Sunetul lui se îmbină armonios cu îndemnul tradițional „Bine ați venit!”, scris cu litere mari la intrarea în fiecare instituție de învățământ, și cu valsul absol­venților. În viața fiecărui om există „primul” și „ultimul” sunet al clopoțelului, cu care încep și se termină anii de școală.

DSC_0603

Sărbătoarea ultimului clopoţel este deosebită în orice școală. Acum, în perioada reformelor, ea capătă alte semnificații – de înmulțire a speranțelor proaspeților absolvenți și ale părinților, copiii școală joacă un rol decisiv, ceea ce se străduiesc să demonstreze tinerii părinți din suburbia Roșa. cărora încă sunt în așteptarea primului clopoţel. Acum, ca niciodată, încrederea părinților în Ei, absolvenți ai Școlii medii nr.10, au sănătoasa ambiție de a-și da odraslele la învățătură anume în școala natală cu limba română de predare. Or, viitorul uneia dintre cele mai vechi școli din oraș, care spre sfârșitul anului își va marca jubileul bicentenar, depinde anume de decizia lor. La sărbătoarea ultimului clopoţel, care a încheiat cel de-al 199-lea an de învățământ la școala românească din Roșa, am citit pe fețele elevilor, părinților și pedagogilor acea speranță atât de necesară pentru această instituție de învățământ.
La careul festiv, care l-a avut ca oaspete pe omul de afaceri, domnul Mihai Grosu, un prieten fidel și susținător al școlii în diverse situaţii, directorul acestei instituţii, dl Alexandru Rusnac, și directorul-adjunct, dna Vera Todoriuc, au înmânat mențiuni pentru cei mai buni elevi, fapt care confirmă nivelul înalt de instruire la instituția respectivă. Și încă un argument important: majoritatea mențiunilor au fost înmânate învingătorilor la concursuri și olimpiade orășenești și regionale la limbile română și ucraineană. Deci, elevii de la o școală românească, după bagajul de cunoștințe, nu cedează celor de la școlile ucrainene. Iată, Emilia Moraraș, elevă în clasa a VIII-a, are locul trei la olimpiada regională la română și locul trei la Concursul orDSC_0536ășenesc „Petro Iaţyk” la limba ucraineană; Irina Savtencu, elevă în clasa a VIII-a, – locul întâi la Concursul regional de poezie „Mihai Eminescu” și locul întâi la Concursul orășenesc de poezie „Lesea Ukrainka”; Iuliana Cojocaru, elevă în clasa a VI-a, – locul întâi la Concursul regional de poezie „Mihai Eminescu”; Anastasia Balan, elevă în clasa a X-a, – locul doi la Concursul orășenesc la fizică „Universul”, locul întâi la Concursul orășenesc de artă plastică; Vadim Ursuleac, elev în clasa a VII-a, – locul doi la olimpiada orășenească la română; Andrei Scripcari, elev în clasa a IX-a, – locul trei la Concursul orășenesc de poezie „Mihai Eminescu”, locuri de frunte la Centrul ecologic, unde se preocupă de apicultură; Lavinia-Ilaria Screnec, elevă în clasa a IX-a, – locul trei la olimpiada orășenească la limba ucraineană; Emilia Iacobeț, elevă în clasa a IX-a, – locul trei la olimpiada orășenească la română. Acestea sunt și rezultatele muncii profesorilor Vera Todoriuc, Rodica Bucaciuc, Angela Moraraș, Cristina Ceagoreanu și Rodica Reabco.
O oră solemnă, cu flori și emoții, cu bucurii și priviri senine a încununat un an de muncă intensă, marcat prin sârguința elevilor și a profesorilor, prin grija părinților. „Este o sărbătoare și pentru mine, recunoaște veteranul învățământului public din regiune, dl Vasile Amari, fost profesor de biologie la Școala de la Roșa, acel care s-a preocupat de livadă, de răzoarele cu flori și a durat la școală o seră. E școala mea natală, la construcția ei am cărat chiar cărămidă. Nu pot să nu fiu la sărbătorile primului și ultimului clopoţel. Mă bucură măiestria actualilor profesori și sârguința elevilor. Școala are o istorie bogată, să domine în ea și viitorul”. E o dorință nu numai a pedagogului veteran, ci și a tuturor acelora, adunați la careul solemn de sunetele argintii ale clopoțelului școlii.

Добавить комментарий