Timothy Snyder este un cercetător american al istoriei Europei Centrale și de Est. Este profesor la Universitatea Yale, unde a predat un curs despre „Crearea Ucrainei moderne”. Este unul dintre ambasadorii platformei United24, creată în 2022 pentru a sprijini Ucraina.
Audiovizualul public ucrainean – Suspilne – a stat de vorbă cu profesorul Snyder în contextul summit-ului NATO desfășurat la Washington în luna iulie, alegerilor din SUA, discuțiilor despre cel de-al doilea summit pentru pace și lansării noii cărți a istoricului. Timothy Snyder vorbește despre acestea, precum și despre războiul ruso-ucrainean, perspectivele negocierilor de pace.
La începutul acestui an, ați comparat perioada în care ne aflăm cu anul 1938, cu situația din Cehoslovacia de atunci. Cum ați descrie această perioadă? – a fost întrebat istoricul american.
„Ca și Cehoslovacia, Ucraina este o democrație importantă în Europa de Est, amenințată de un regim fascist. Dar, spre deosebire de Cehoslovacia în 1938, Ucraina a decis să reziste. Așa că 1938 s-a cam întins, iar noi — americanii, Occidentul – avem timp să decidem ce putem face pentru a sprijini Ucraina.
Eu încă mai cred că suntem în 1938. Întrebarea este dacă putem face suficient pentru a împiedica acest război să devină un război mai mare. Scopul analogiei este de a ne reaminti că ne aflăm într-o poziție istorică critică. Și că ucrainenii fac ceea ce noi nu facem. Și că trebuie să îi sprijinim”, a subliniat Timothy Snyder.
Ce este important să facă Occidentul pentru a preveni transformarea acestui război într-unul de mai mare amploare?
„Pentru a continua analogia, merită să subliniem următoarele. În 1939, când Germania a invadat Polonia, a fost cu arme cehoslovace și soldați slovaci. Germania avea o localizare geografică diferită. Dacă vă imaginați un război la scară mai mare — dacă Ucraina, Doamne ferește, este învinsă — va fi o Rusie diferită. Va avea resurse diferite și o locație geografică diferită. Ne vom confrunta cu o țară mult mai puternică și mai încrezătoare.
În ceea ce privește descurajarea unui război mai amplu, ecuația este foarte simplă. Occidentul trebuie să facă tot posibilul pentru a se asigura că Ucraina câștigă. Acesta este cuvântul „a câștiga”. Acest lucru va proteja generația următoare de un război mai amplu”, consideră istoricul american de la Universitatea Yale.
Unii politicieni occidentali spun că Ucraina „nu poate pierde”. Dar puțini dintre ei spun că trebuie să câștigăm. Cum ați explica acest lucru?
„Permiteți-mi să vă corectez puțin. Când Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, s-a aflat la Kiev în luna mai, a spus: vrem ca Ucraina să câștige. În iunie, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat, de asemenea: vrem ca Ucraina să câștige. Deci, în opinia mea, a existat o mișcare în direcția corectă în această privință.
Vă înțeleg întrebarea. De doi ani, încerc să conving oamenii de la putere că ar trebui să folosim acest tip de vocabular — despre „victorie” și „înfrângere”. Acesta este singurul vocabular corect în acest caz. Și se pare că există o înțelegere a acestui lucru.
De ce nu s-a întâmplat acest lucru înainte? În parte din cauza mitului despre Rusia — era dificil pentru oameni să își imagineze că Rusia ar putea pierde și Ucraina ar putea câștiga. Acest mit a fost larg răspândit printre cei care se poziționează în SUA ca experți în Rusia și Ucraina.
O altă parte a acestei probleme este lipsa de curaj. Oamenii vor să fie de partea binelui, dar uneori nu poți fi de partea binelui până nu câștigi. Există o tendință de a încerca să împărțim totul — am făcut ceea ce trebuia. Dar, în cele din urmă, lucrul corect este atunci când partea binelui câștigă. Acest curaj a lipsit un pic”, a conchis istoricul american, Timothy Snyder ,în interviul pentru Suspilne.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com