Istoricul zilei

234303m_chernivtsi000

La 11 decembrie 1946 a fost creat Fondul pentru copii al ONU – UNISEF.
234303m_chernivtsi000La 12 decembrie 1979 Biroul Politic al CC al PCUS a adoptat hotărârea privind introducerea trupelor sovietice în Afganistan. Acest război străin şi neînţeles a secerat vieţile a zeci de mii de ostaşi sovietici, printre ei fiind şi locuitori ai regiunii Cernăuţi.

În această zi a anului 2002 s-a stins din viaţă ilustrul savant ucrainean, fondatorul chirurgiei cardiace, ciberneticii biologice, medicale şi psihologice în Ucraina, fondatorul şcolii ucrainene a cardio-chirurgilor, publicistul şi scriitorul Mykola Amosov.

La 13 decembrie (stil vechi) Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Apostolul Andrei, Întâiul Chemat, considerat propovăduitorul Evanghe­liei şi pe  teritoriile populate în prezent de români şi ucraineni. Potrivit tradiţiei bisericeşti, Apostolul Andrei a semănat seminţele creştinismului în oraşele-colonii din zona Mării Negre, ruinele cărora şi în prezent există în Crimeea, îndeosebi renumitul Hersones. Cronicarul Nestor în letopiseţul său „Povestea vremurilor de demult” descrie cum trimisul lui Hristos a ajuns pe colinele de pe malul Niprului (pe atunci Borisfen) şi a ridicat o cruce, prevestind că în aceste locuri, cu blagoslovirea lui Dumnezeu,  se va ridica un oraş mare cu multe biserici. Este vorba de Kiev, unde întru confirmarea acestor cuvinte proroceşti a fost ctitorită şi Biserica cu hramul Sfântul Apostol Andrei Întâiul Chemat.

La 16 decembrie 1910 inginerul şi inventatorul român Henri Coandă a efectuat primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacţie, de invenţie proprie (biplanul “Coandă”). Premiera mondială a avut loc cu ocazia celui de-al doilea Salon Inter­national de Aeronautică, de la Issy les Moulineaux, lângă Paris, Franţa. Invenţia avionului cu reacţie a făcut ca Henri Coandă să intre în istoria aviaţiei mondiale şi ca pionier al aviaţiei cu reacţie.

 

Добавить комментарий