Anul 1680. Apare, la Iaşi, „Psaltirea de-nţăles a sfântului împărat proroc David”, cu text slavo-român, tradusă de Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Dimitrie Barilă, cunoscut mai ales pe numele monahal Dosoftei (1624-1693) a fost un cărturar român, mitropolit al Moldovei, poet și traducător. În 2005 Biserica Ortodoxă Română l-a proclamat sfânt. „Psaltirea în versuri” a mitropolitului moldovean era menită lecturii în particular, în afara bisericii. Cei 151 de psalmi traduși și versificați de mitropolitul Dosoftei constituie cea mai de seamă operă poetică a literaturii române vechi.
Anul 1744. A murit Antioh Cantemir, poet, fiul lui Dimitrie Cantemir, scriitor iluminist și diplomat rus, inițiator al clasicismului în literatura rusă. Antioh Cantemir a favorizat publicarea în engleză şi franceză a celebrei opere a tatălui său „Istoria Imperiului Otoman”, după manuscrisul pe care îl avea la sine. Traducerea engleză a apărut în două ediții (Londra, 1734 și 1736), urmată de cea franceză (Paris,1743) și de cea germană (Hamburg, 1745). Geniu precoce, Antioh Cantemir a fost primul poet rus de stil occidental. Antioh Cantemir a murit la 35 de ani, de pleurezie (sau tuberculoză) la Paris.
Anul 1871. S-a născut la Iaşi pictorul român Theodor Pallady. Theodor Pallady (1871-1956) a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române, în anul 2012. În Muzeul Theodor Pallady sunt expuse tablouri pictate pe pânză de acest mare pictor român, precum și peste 800 desene cu peisaje, nuduri, portrete, reprezentative pentru perioada pariziană a lui. Clădirea este astăzi cea mai veche casă din București și este inclusă pe lista monumentelor istorice.
Anul 1979. Într-un accident de circulaţie şi-a pierdut viaţa vestitul actor de teatru şi film ucrainean, regizorul Leonid Bykov, care avea atunci 50 de ani. Leonid Bykov (1928-1979) s-a produs în 24 de filme, îndrăgite de admiratorii artei cinematografice. În anul 1977 lui Leonid Bykov i s-a decernat Premiul de stat al Ucrainei „T. Şevcenko”. Unul dintre cele mai renumite filme ale sale este „În luptă merg doar „bătrânii”, consacrat aviatorilor celui de-al Doilea Război Mondial. Monumentul său din Kiev îl reprezintă pe actorul Leonid Bykov în rolul căpitanului Tatarenko din filmul „În luptă merg doar „bătrânii”. În timpul înmormântării actorului n-a răsunat nici un cuvânt de adio. În schimb a răsunat cântecul, devenit foarte popular, din acest film, căci aşa şi-a dorit însuşi Leonid Bykov.
La 11 aprilie Biserica Ortodoxă Română îl omagiază pe Sfântul Ierarh Calinic Cernica, Episcopul Râmnicului. Sfântul Calinic de la Cernica (1787-1868), a fost stareț (apoi arhimandrit) al Mănăstirii Cernica timp de 32 de ani, formând o aleasă și renumită obște monahală. Mai târziu a fost ales Episcop de Râmnicu-Vâlcea. A fost unul dintre cei mai mari părinți duhovnicești români ai veacului al XIX-lea. Pentru faptele sale sfinte Biserica Ortodoxă Română l-a proslăvit ca sfânt (canonizat) la 28 februarie 1950. Prăznuirea lui se face pe data de 11 aprilie.
La 11 aprilie este Ziua internaţională a celor eliberaţi din lagărele de concentrare fasciste. În această zi a anului 1945 trupele americane au intrat pe teritoriul celui mai mare lagăr de concentrare din Germania – Buchenwald, eliberându-i pe deţinuţii lui. Pe teritoriul controlat de nazişti se aflau 14 mii de tabere de concentrare, unde erau ţinuţi până la 20 milioane de oameni, reprezentanţi ai 30 de ţări. În cei 12 ani de existenţă a „celui de-al Treilea Reich” în lagărele de concentrare au fost exterminaţi 12 milioane de oameni. Fiecare al cincilea deţinut era copil.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com