La 11 mai 1830, cu 190 de ani în urmă, a fost pusă piatra de temelie a Catedralei Nașterii Domnului din Chișinău, care cu timpul a devenit cartea de vizită a orașului.
Iniţiativa înălţării Catedralei îi aparţine mitropolitului de atunci al Chișinăului și Hotinului, Gavriil Bănulescu-Bodoni (1812-1821), care înainte de aceasta a fost și mitropolit al Kievului (1799-1803). Locul pentru construirea Catedralei a fost indicat în primul plan urbanistic al Chişinăului din 1817. Însă lui Gavriil Bănulescu-Bodoni nu i-a fost dat să vadă realizarea acestei idei, căci a plecat la cele veșnice cu nouă ani înainte de începerea construcției. Arhitectul viitoarei catedrale a fost Avraam Melnicov, adept al stilului empir rus (stilul neoclasic târziu). Construcţia s-a realizat pe timpul succesorului lui Gavriil Bănulescu-Bodoni – arhiepiscopul Dumitru Sulima (1821-1844), între anii 1832-1836.
Catedrala este construită din piatră și cărămidă, cu trei altare: central – Nașterea Domnului, laterale (închinate inițial): cel sudic – Sfântului Alexandru Nevski, cel nordic – Sfântului Nicolai Mirlikiski. Astăzi cele două altare laterale sunt închinate lui Ștefan cel Mare și Sfânt și Adormirii Maicii Domnului, sărbătoare la care orașul Chișinău își aniversează hramul – 14 octombrie.
Ansamblul catedralei este alcătuit din biserică sau catedrala propriu-zisă, o clopotniță cu patru niveluri și Porțile Sfinte.
Catedrala Nașterea Domnului din Chișinău a fost sfințită la 15 octombrie 1836. Clopotniţa a fost construită concomitent cu catedrala, amplasată la 40 metri distanţă de ea, simetric cu catedrala şi faţă de centrul geometric al cartierului catedralei. Clopotnița a fost demolată în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1962 de către sovietici şi reconstruită în 1998 după imaginile de epocă.
Porţile Sfinte au fost construite pentru cel mai mare clopot care nu a încăput în dimensiunile camerei clopotelor din clopotniță propriu zisă. Pentru a găzdui clopotul mare s-a luat decizia de a fi construită o clopotniţă specială, în care a fost comasată funcţia de clopotniţă cu cea a porţii de intrare, autor arhitectul Luca Zauşkevici. Clopotniţa-poartă a obţinut forma Arcului de triumf, amplasat la intrarea pe teritoriul scuarului catedralei din direcţia Mitropoliei (distrusă în anii războiului). Însăși Catedrala a suferit în timpul celui de al Doilea război mondial. Turla și cupola au fost mai târziu reconstruite cu abateri de la formele inițiale.
Complexul Catedralei Nașterea Domnului din Chișinău este considerat monument de arhitectură de însemnătate naţională în Republica Moldova și introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură al municipiului Chişinău, la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.
Catedrala Nașterea Domnului este o catedrală ortodoxă din Chișinău ce se află în apropierea pieței Marii Adunări Naționale și aparține Bisericii Ortodoxe din Moldova. Primul post de radio din Chișinău, Radio Basarabia, a fost inaugurat oficial prin transmiterea liturghiei de la Catedrala Mitropolitană pe 8 octombrie 1939.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com