Anul 490 î.e.n. Grecii îi înving pe invadatorii perși în Bătălia de la Marathon. Atenienii conduși de Miltiade au înfrânt armata persană trimisă de împăratul Darius I (alte surse, indica data bătăliei la 12 septembrie). A fost un episod hotărâtor din cadrul Războaielor medice, fiind prima dată când perșii au fost înfrânți decisiv într-o bătălie deschisă. Bătălia de la Maraton a marcat sfârșitul primei invazii a perșilor în Grecia, aceștia fiind siliți să se retragă în Asia. Deși războaiele dintre greci și perși au continuat, cu unele întreruperi, încă mulți ani, bătălia de la Maraton a demontat mitul invincibilității persane, pregătind terenul pentru următoarele bătălii victorioase ale grecilor, de la Salamina și Plateea. Legenda spune că Pheidippides, un mesager atenian, a alergat distanţa de 42 de kilometri de la câmpul de luptă din oraşul Marathon până la Atena pentru a anunţa victoria asupra Persiei în bătălia de la Marathon. În momentul în care a ajuns, a strigat : Nenikikamen! (Am învins!), după care a murit pe loc.
Anul 1681. S-a născut Vitus Bering, navigator și explorator danez în serviciul Rusiei. Vitus Jonassen Bering (1681-1741) a fost, un căpitan-komandor cunoscut marinarilor ruși drept Ivan Ivanovici. El a fost primul european care a descoperit Alaska și Insulele Aleutine. Strâmtoarea Bering, Marea Bering, Insula Bering, Ghețarul Bering și Puntea Bering poartă numele exploratorului.
Anul 1816. S-a născut Ion Ghica, om politic, prozator și economist român. Ion Ghica (1816-1897) a fost o personalitate marcantă a celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea. Ion Ghica a fost prim-ministru de cinci ori: de trei ori al guvernului României (în 1866, în 1866-1867 și în 1870-1871) și de două ori între 1859 și 1860, la Iași și la București, în perioada în care țările române se uniseră într-un stat, însă păstrau încă două guverne separate. A fost din 1874 membru titular al Societății Academice Române și președinte al ei, ales la 18 septembrie 1876 până în 1879, când instituția a fost redenumită în Academia Română. Ion Ghica a deţinut postul de președinte al Academiei Române de mai multe ori (1879 – 1882, 1884 – 1887, 1890 – 1893 și 1894 – 1895). Cartea „Scrisori către Vasile Alecsandri” este capodopera sa de scriitor.
Anul 1857. Sub presiunea celorlalte puteri europene, Poarta Otomană a ordonat anularea alegerilor pentru Adunarea ad-hoc a Moldovei. Noile alegeri au dat câștig de cauză unioniștilor.
La 22 septembrie 1857 s-a adunat Divanul Ad-hoc al Moldovei care era favorabil unirii, iar la 30 septembrie cel al Valahiei şi prin documentele redactate, au fost puse bazele fuzionării celor două principate. Colonelul Alexandru Ioan Cuza se numără printre deputaţii noi aleşi în Divan, meniţi să dezbată şi viitorul Principatelor.
Anul 1865. S-a născut Regele Ferdinand I al României, al doilea rege al României (1914-1927).
Regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen al României (1865-1927) a fost al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Familia sa făcea parte din ramura catolică a familiei regale prusace de Hohenzollernț
Anul 1942. În perioada 12 – 17 august 1942 are loc Conferința de la Moscova. La cea de a doua conferință de la Moscova a celor trei mari Aliați din cel de-al Doilea Război Mondial au participat Winston Churchill, prim-ministrul Regatul Unit, Averell Harriman, reprezentant al Misiunii Speciale a Președintelui SUA, și Iosif Stalin, premierul sovietic. Ei au făcut planuri pentru declanșarea campaniei din Africa de nord și au discutat despre posibilitatea deschiderii celui de-al doilea front în nordul Franței.
La 12 august este marcată Ziua internaţională a tineretului. În 1999, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a aprobat recomandarea făcută de Conferinţa mondială a miniştrilor responsabili pentru Tineret ca 12 august să fie declarată Ziua internaţională a tineretului. Ziua internaţională a tineretului reprezintă un prilej de a sărbători şi a integra vocile, acţiunile şi iniţiativele tinerilor, precum şi implicarea lor semnificativă, universală şi echitabilă. Potrivit datelor ONU, în prezent în lume sunt 1,2 miliarde de oameni tineri, care constituie 16 la sută din populaţia planetei. În Ucraina Ziua tineretului este sărbătorită în ultima duminică a lunii iunie.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com