La 12 februarie 1804 a decedat Immanuel Kant. Immanuel Kant (1724-1804) a fost un filosof german, unul din cei mai mari gânditori din perioada iluminismului în Germania. Kant este considerat unul din cei mai mari filozofi din istoria culturii apusene. Prin fundamentarea idealismului critic a exercitat o enormă influență asupra dezvoltării filozofiei în timpurile moderne. Cei mai mulți scriitori și artiști din vremea lui au fost influențați de ideile sale în domeniul esteticii.
La 12 februarie 1809 s-a născut Abraham Lincoln (1809-1865), al 16-lea președinte al Americii, cel care a abolit sclavia. Abraham Lincoln a fost un avocat şi om politic american, al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii, funcție pe care a exercitat-o începând cu luna martie 1861 și până la asasinarea sa în aprilie 1865. Lincoln a condus Statele Unite în timpul Războiului Civil, cel mai sângeros conflict pe teritoriul SUA. El a conservat Uniunea, a abolit sclavia, a întărit guvernul federal și a modernizat economia.
La 12 februarie 1856 juristul şi omul politic român, Vasile Boerescu, a adresat un memoriu ministrului de externe al Franței, Alexandre Walewski, în care pleda pentru constituirea unui stat național românesc independent sub garanția celor șapte mari puteri. În perioada Revoluției de la 1848, Vasile Boerescu (1830-1883) era elev la Colegiul Sfântul Sava din București și colabora la ziarul „Pruncul român”. A absolvit colegiul în anul 1850, iar după o perioadă de pregătire la Școala de Drept din București, a plecat la Paris, unde obține licența în anul 1855 și doctoratul în științe juridice în 1857. În perioada petrecută în Franța, Vasile Boerescu a militat pentru drepturile politice ale Țărilor Române și pentru unirea acestora sub un principe străin. În 1857, după reîntoarcerea în țară, este numit profesor de drept comercial la Colegiul Sfântul Sava, iar din 1859 este profesor la Facultatea de Drept din București. În martie 1871 devine rector al Universității din București, iar în octombrie 1873 este numit decan al Facultății de Drept.
În ziua de 12 februarie a anului 1894 s-a născut scriitoarea, poeta română Otilia Cazimir (Alexandrina Gavrilescu). Otilia Cazimir s-a afirmat şi ca traducătoare și publicistă. A fost supranumită poeta sufletelor simple, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Cel dintâi volum de poezii, „Lumini și umbre”, i-a fost publicat în anul 1923. Urmează volumul de versuri „Fluturi de noapte” în 1927, carte premiată de Academia Română și de comitetul „Femina Vie- Heureuse” de la Paris, cu premiul „Femina”. Din anul 1946 devine colaboratoare permanentă a Editurii „Cartea Rusă”, unde stilizează traduceri din literatura rusă și sovietică. A tradus din literatura franceză (Maupassant), rusă și sovietică (Gorki, Kuprin, Cehov, Fedin, Gaidar ș.a.). A decedat în noaptea de 7 spre 8 iunie 1967 la Iași.
La 12 februarie 2002, la tribunalul de la Haga, începe procesul fostului președinte al Iugoslaviei Slobodan Milošević. El va muri în 2006 înainte de terminarea procesului. Slobodan Milošević a fost președinte al Serbiei şi al Republicii Federale și de asemenea al Partidului Socialist Sârb. El a fost una din figurile marcante ale războiului din Iugoslavia în anii ’90 și războiului din Kosovo în 1999. A fost condamnat în mai 1999, în timpul războiului din Kosovo, de către Tribunalul Internațional al Națiunilor Unite pentru crime împotriva umanităţii și o gravă încălcare a Convenției de la Geneva. După demonstrații și greve ce au urmat alegerilor prezidențiale din octombrie 2000, el s-a recunoscut înfrânt și a demisionat. Un an mai târziu, Milošević a fost extrădat pentru a se prezenta în fața Tribunalului Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie, însă va muri după 5 ani de închisoare doar cu 50 de ore înaintea declarării verdictului. Milošević, suferind de boli grave ale inimii, de tensiune și diabet, a murit în urma unui atac de cord în condiții neelucidate. Unii dintre susținătorii lui cred ca a fost omorât în închisoare înainte de a se pronunța un verdict.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com