Anul 1781. Astronomul englez Sir William Herschel a descoperit planeta Georgium Sidus, cunoscută ulterior sub denumirea de Uranus. Sir Frederick William Herschel (1738-1822) a fost un astronom, inventator și muzician britanic de origine germană. Uranus este a șaptea planetă de la Soare și a treia că mărime (după diametru). Plasat pe o orbită de 19 ori mai îndepărtată de Soare decât cea a Pământului, Uranus, ca și Neptun, primește foarte puțină căldură. Este înconjurat de inele întunecate și are 27 sateliți.
Anul 1881. S-a născut renumitul actor român Tony Bulandra. Tony Bulandra (1881-1943) şi-a făcut studiile la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti. În 1902 debutează pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în piesa „Pygmalion”, în rolul lui Phadael, devenind mai târziu un distins protagonist al scenei româneşti. În anul 1914 înfiinţează Compania dramatică Mărioara Voiculescu-Bulandra, iar peste zece ani, în 1924 – Compania Bulandra-Maximilian-Storin. S-a produs şi în câteva filme româneşti.
Anul 1887. S-a născut generalul român Gheorghe Mihail. A participat la Primul Război Mondial, la Bătălia de la Mărăşeşti. La 4 iulie 1940 devine vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri. Evenimentele de la 23 august 1944 la găsit la Bucureşti. Generalul Gheorghe Mihail a fost numit imediat Șef al Marelui Stat Major și a ordonat Armatelor 3 și 4, aflate pe frontul din Moldova, să se retragă pe linia Adjud-Nămoloasa-Focșani-Brăila și să se opună oricărei încercări de dezarmare. Până la 31 august a coordonat lichidarea trupelor germane de pe teritoriul românesc. A refuzat categoric cererea mareșalului sovietic Malinovski de a desființa diviziile române din interiorul țării sau a de le trimite pe front. A refuzat de asemenea să semneze Protocolul de colaborare militară, a cerut în repetate rânduri eliberarea soldaților luați prizonieri de sovietici în Moldova după 24 august, dar fără succes. Demisionează pe data de 12 octombrie 1944 datorită neînțelegerilor cu noii aliați și a faptului că nu era de acord cu depășirea frontierelor din anul 1940 de trupele române. Pe 20 ianuarie 1948 este arestat și judecat împreună cu alți membri ai cabinetului său pentru măsurile luate împotriva comuniștilor în 1940. A fost condamnat pe 23 ianuarie 1957 la 12 detenție riguroasă și confiscare a averii. Gheorghe Mihail a fost eliberat de la închisoarea de la Jilava pe 10 octombrie 1957 pe baza decretului de amnistie din 25 septembrie 1957. A decedat aproape 25 de ani mai târziu, pe 2 februarie 1982.
Anul 1917. În localul redacţiei ziarului „Cuvânt moldovenesc” din Chişinău este convocată şedinţa, în cadrul căreia un grup de intelectuali între care se aflau Pantelimon Halippa, P.Gore, V.Harea, O.Ghibu, R.Cioflec, au discutat despre crearea unei organizaţii politice în Gubernia Basarabia, aflată sub stăpânire rusească. La 18 martie 1917, în cadrul aceleiaşi redacţii a ziarului, cu participarea a 21 persoane, se decide crearea Partidului Naţional Moldovenesc şi se adoptă programul acestuia.
Anul 1930. Astronomul american, Clyde W. Tombaugh, anunţă descoperirea planetei Pluto. Pluto (numit adesea Pluton) este o planetă pitică din Sistemul Solar. a doua ca masă după Eris și, ca volum, cea mai mare planetă pitică. Până în 2006 a fost considerată a noua planetă a Sistemului Solar, atât în ordinea distanței față de Soare, cât și a descoperirii.
Anul 1960. S-a născut scriitorul şi traducătorul ucrainean, Iuri Andruhovyci, popularizator al literaturii ucrainene contemporane în Europa. Operele lui au fost traduse în douăsprezece limbi, inclusiv în română. Este un participant activ al Festivalului literar internaţional „Meridian Czernowitz”, care se desfăşoară în fiecare an la Cernăuţi.
Anul 1961. Cu 60 de ani în urmă, la Kiev a avut loc una dintre cele mai mari catastrofe tehnogene din acea perioadă: apele de primăvară au spart digul şi au inundat localitatea Kurenivka. Potrivit datelor neoficiale, şi-au pierdut viaţa circa o mie cinci sute de persoane. Pierderile materiale au fost evaluate la 3 milioane ruble. Autorităţile sovietice au interzis să se amintească de această tragedie.
Anul 2003. Revista „Nature” informează că s-au găsit în Italia urme ale oamenilor cu poziție verticală vechi de 350.000 de ani.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com