Istoricul zilei: 14 aprilie

14 04 2021 LC IST 7

Anul 70. Asediul Ierusalimului. Titus, fiul împăratului roman Vespasian, înconjoară cu patru legiuni capitala evreilor. Cu puțin timp înainte de luna plină din primăvara anului 70 Titus se află în fața Ierusalimului, cu o forță militară uriașă. Potrivit surselor scrise, pe toate străzile și pe toate drumurile se îndreaptă spre oraș coloane cum Iudeea nu a mai văzut nicicând. Se apropie legiunile V, X, XII și XV, însoțite de cavalerie, trupe de geniu și alte trupe auxiliare, aproape 80.000 de oameni. În Orașul Sfânt e forfotă, pelerinii au venit din toate colțurile lumii pentru sărbătoarea Pesach. Ciocnirile dintre elementele extreme ale zeloților și tabăra moderaților se suprapun peste pioasele rugăciuni, pe drum rămân morți și răniți.

14 04 2021 LC IST 4

Anul 1457. La Orbic, în ţinutul Neamţului, noul domn Ştefan cel Mare al Moldovei obţine victoria asupra fostului domnitor Petru Aron. Ultimul se retrage la poloni, cedându-le acestora Cetatea Hotinului. În aprilie 1457 Ștefan cel Mare ajunge în Moldova pentru a lua tronul.

Avea o oaste comună din circa 6000 de moldoveni din Țara de Jos a Moldovei, de unde era el, dar și din munteni ai lui Vlad Țepeș. Petru Aron strânge în grabă o armată. În dreptul satului Doljești, unde Siretul face un meandru și unde se întâlneau ținuturile Romanului, Sucevei și Hârlăului se dă pe 12 aprilie o luptă, în urma căreia Ștefan cel Mare iese victorios. Pornește apoi, urmărind cursul râului Moldova, să prindă din nou oștile lui Petru Aron. În ținutul Neamțului, la Orbic, pe 14 aprilie, în Joia Mare, oastea lui Ștefan cel Mare biruiește și Petru Aron vodă este silit să ia calea pribegiei în Polonia. La locul numit Direptate, pe Siret, țara îl aclamă pe Ștefan cel Mare drept domn al Moldovei, iar mitropolitul Teoctist îl unge cu mir. Locul purta numele de Direptate, deoarece aici se obișnuiau a se ține toate judecățile cele mari, toți oamenii putând veni să asiste sau să facă vreo plângere.

14 04 2021 LC IST 5

Anul 1828. Începe Războiul ruso-turc din 1828-1829. Trupele Rusiei ţariste trec Prutul şi în câteva zile ocupă Moldova şi Muntenia. În locul domnilor celor două principate, care se retrăseseră, se instituie o administraţie militară rusă, în frunte cu contele Pahlen, numit preşedinte deplin împuternicit al adunărilor (divanurilor Moldovei şi Valahiei).

Anul 2014. Încep acţiunile de luptă în estul Ucrainei, aşa-numită faza activă a Operaţiunii Antiteroriste – de opunere armată ocupanţilor ruşi. Cei şapte ani de război au luat viaţa a circa 13 mii de cetăţeni ucraineni, inclusiv a 4 mii de militari. Circa 1,5 milioane de locuitori din zonă au fost nevoiţi să-şi părăsească casele şi să se mute în interiorul ţării. În ianuarie 2018 Rada Supremă a Ucrainei a adoptat legea privind reintegrarea Donbasului. La 30 aprilie 2018 Operaţiunea Antiteroristă a fost înlocuită cu Operaţiunea Forţelor Unite.

14 04 2021 LC IST 6

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий