Anul 1503. S-a născut Nostradamus (Michel de Nostre-Dame), astrolog, matematician și medic francez. Celebritatea lui Nostradamus (1503-1566) se datorează lucrării „Les Propheties”, a cărei primă ediție a apărut în 1555. De la publicarea ei, a devenit foarte populară în toată lumea, creându-se în jurul său un cult. În literatura tuturor timpurilor i s-a acordat titlul de prevestitor a tuturor marilor evenimente care se desfășurau sau urmau să se întâmple în lume.
Lucrările lui Nostradamus sunt realizate din catrene multe dintre ele au fost de-a lungul timpului interpretate sau traduse greșit. Nostradamus este o figură proeminentă a renaşterii Franceze și profețiile sale sunt strâns legate de aplicarea Codului Bibliei, cât și a altor lucrări despre profeții. Cel mai renumit cercetător al operei și vieții sale este românul Vlaicu Ionescu.
Anul 1910. Are loc, la Ussy-les-Moulineaux, lângă Paris, primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacție, inventat și pilotat de Henri Coandă.
Anul 1914. A avut loc Congresul extraordinar al Ligii pentru Unitatea Culturală a Tuturor Românilor, în cadrul căruia se alege un nou comitet de conducere (preşedinte Vasile Lucaciu, vicepreşedinte – Barbu Ştefănescu Delavrancea, secretar general – Nicolae Iorga) şi se hotărăşte schimbarea titulaturii în Liga pentru Unitatea Politică a Tuturor Românilor.
Anul 1918. S-a născut în localitatea Galbeni, judeţul Bacău, Radu Beligan, actor român de teatru și film, membru de onoare al Academiei Române. Pe linie paternă, era urmașul unuia dintre frații lui Ion Creangă. Radu Beligan a pus bazele Teatrului de Comedie din Bucureşti (1960), al cărui director a fost în perioada 1960–1968. S-a produs în filmele „O noapte furtunoasă”, regia Jean Georgescu, „Iancu Jianu haiducul”, regia Dinu Cocea.
Anul 1939. Uniunea Sovietică este exclusă din Liga Naţiunilor pentru invadarea Finlandei.
Anul 1946. Adunarea Generala a ONU a ales orașul New York ca sediu permanent al ONU.
Anul 1989. A decedatRadu Beligan, actor român de teatru și film, fizician şi activist public rus, laureat al Premiului Nobel pentru pace (1975). El a participat la cercetările şi crearea armei termonucleare. Este unul dintre creatorii bombei cu hidrogen sovietice. La finele anilor 50 s-a pronunţat pentru limitarea şi încetarea testelor nucleare. În anul 1988 Parlamentul European a iniţiat Premiul internaţional „Andrei Saharov” pentru activitatea umanitară în domeniul drepturilor omului.
Anul 1994. A murit Petrache Lupu (de la Maglavit), omul care „a vorbit cu Dumnezeu”. Petrache Lupu (1907-1994) a fost un cioban din localitatea Maglavit din Oltenia, care a avut mai multe viziuni divine. Acesta L-ar fi văzut pe Dumnezeu, ca un „moţ”, lângă o salcie, care i-a spus ca oamenii trebuie să se pocăiască, şi ca el trebuie să transmită mesajul preotului din sat.
Viziunea s-a repetat timp de trei ori, în trei vineri consecutive. Din acel moment, viaţa ciobanului şi a comunei avea să fie alta. S-a declanșat un fenomen de masă, Maglavitul devenind loc de pelerinaj pentru mulțimi de oameni. Ologii aruncau cârjele, orbii îşi recăpătau vederea, oamenii muţi începeau să vorbească…
La 14 decembrie în Ucraina este marcată Ziua de omagiere a participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei la CAE Cernobyl. Ziua de omagiere a fost iniţiată la 10 noiembrie 2006 pentru a aminti că la 14 decembrie 1986 a fost încheiată construcţia sarcofagului de asupra celui de-al patru bloc al CAE Cernobyl, ruinat în momentul avariei din 26 aprilie 1986.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com