Istoricul zilei: 14 februarie — Ziua Sfântului Valentin – ziua iubirii și darurilor

legenda-sfantului-valentin

La 14 februarie 269, după ce a suferit torturile, episcopul Valentin din Interamna (în prezent Terni, Italia) a fost decapitat din cauza credinței sale. Mai târziu a fost canonizat de Biserica Creștină și este prăznuit în ziua morții sale ca protector al îndrăgostiților.

Potrivit legendei, el ar fi cununat păgâni cu creștini, dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui, vindeca bolnavi. A fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270).

În închisoare, episcopul Valentin se împrietenește cu fiica temnicerului și o convinge să creadă în Dumnezeu. În ziua execuției sale – 14 februarie 269 – Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semnează.

În anul 496 Papa Gelasius schimbă data sărbătorii păgâne a dragostei Lupercalia, de la 15 la 14 februarie. Biserica înțelegea că nu este nimic rău în a sărbători dragostea și combătea doar credințele păgâne, care aduceau o insultă la adresa divinității.

Lupercalia s-a sărbătorit în continuare, dar aceasta a rămas marcată ca ziua Sfântului Valentin. Astfel, Sfântul Valentin a început sa fie cunoscut ca fiind protectorul îndrăgostiților.

Când avea loc Lupercalia, sărbătoarea păgână, se obișnuia să se scrie numele tuturor fetelor nemăritate, care apoi se introduceau într-o cutie. Fiecare bărbat extrăgea câte un astfel de bilețel, iar fata aleasă devenea iubita lui pentru un an întreg.

O practică similară a prins contur începând cu secolul al 14-lea. În Occident, la 14 februarie este sărbătorită ziua Sfântului Valentin, zi a iubirii și a darurilor.

În ultimele decenii această sărbătoare s-a răspândit și în țări necatolice sau neprotestante din întreaga lume, inclusiv în Ucraina și în România. În acest context vom menționa că  poporul român are din vechime  propria sa sărbătoare a iubirii – Dragobetele.

În preajma zilei Sfântului Valentin, Biserica Ortodoxă Ucraineană a dezmințit mitul despre aceea că Sfântul Valentin este „patronul îndrăgostiților” și are o legătură cu răspândirea acestei tradiții. În comunicatul Serviciului de presă al Bisericii Ortodoxe Ucrainene se subliniază că „Biserica Ortodoxă cinstește memoria mai mult sfinți cu numele Valentin. Este verosimil că sfântul care este pomenit în cultura de masă la 14 februarie figurează în calendarul bisericesc ca Sfântul Valentin de  Interamna. El a trăit în orașul italian Terni în secolul al III-lea și a fost executat în anul 269.  Toți sfinții care au suferit pentru credință  până în anul 1054, când Biserica Creștină a fost divizată în cea de Est și în cea de Vest, sunt considerați sfinți ortodocși. De aceea, Sfântul Valentin este prăznuit și de Biserica Ortodoxă și de cea Catolică, dar în zile diferite: catolicii la 14 februarie, iar ortodocșii la 12 august”.

Totodată, Biserica Ortodoxă Ucraineană atrage atenția asupra faptului că sărbătoarea marcată la 14 februarie ca zi a îndrăgostiților, în realitate nu corespunde faptelor din viața Sfântului Valentin. „Potrivit celei mai populare legende, Sfântul Valentin  cununa perechile de îndrăgostiți în pofida interzicerii stricte date de împăratul Claudius II. Însă această legendă conține o eroare de ordin cronologic, doar în timpul vieții Sfântului Valentin, în secolul al III-lea nu exista ritualul cununiei în biserică”, se specifică în comunicat.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий