Istoricul zilei: 16 august

16 08 2021 LC IST 1

Anul 1792. A început strămutarea cazacilor ucraineni în Cuban. Cazacii din Cuban mult timp se considerau ucraineni şi independenţi. În 1860 a fost creată Armata căzăcească din Cuban şi cazacii ucraineni au fost integraţi în structurile militare ale Imperiului Rus.

16 08 2021 LC IST 3

Anul 1876. În satul Bivolărie, comuna Vicovu de Sus, actualmente judeţul Suceava, s-a născut Ion Nistor, istoric si patriot roman din Bucovina. A învăţat la Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi.  După ce a susținut examenul de bacalaureat, este admis ca student la Facultatea de Filosofie a Universității din Cernăuţi. A activat o perioadă ca profesor suplinitor la Cernăuți, iar în anii 1904-1907 a fost profesor secundar la Liceul clasic din Suceava, timp în care a început să editeze, împreună cu George Tofan şi Victor Moraru  revista „Junimea literară”.   La  22 martie 1909, în urma examenelor susținute, a fost promovat doctor în filosofie și litere în Aula Universității din Viena. În anul  1911 a fost abilitat ca docent al universității vieneze, întorcându-se apoi în Bucovina. În octombrie 1911 Ion Nistor  își ține cursul inaugural la Universitatea din Cernăuţi cu tema: „Locul românilor în istoria sud-est europeană”, temă care avea să fie emblematică pentru carierea sa și care l-a determinat pe Lucian Blaga  să-l clasifice între „istoricii ideii și unității naționale”. Membru al conducerii la Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina din 1913,   profesor la Universitatea din Cernăuţi din 1914  și membru corespondent al Academiei Române din același an, Ion Nistor s-a stabilit la Bucureşti și a fost ales președinte al Comitetului refugiaților bucovineni. În 1916, cu ocazia primirii sale ca membru titular în Academia Română, a evocat un capitol din viața culturală a românilor din Bucovina.  În perioada 1919-1939,  în plan politic și public, Ion Nistor a avut responsabilități dintre cele mai diverse. A fost ministru al Bucovinei în 1922-1926, senator de drept, ministru secretar de stat pentru minorități etnice în 1933, ministru al muncii,  ministru al cultelor și artelor în guvernul Gheorghe Tătărăscu. În perioada interbelică, profesorul și rectorul universității cernăuțene Ion Nistor a editat volumul „Corespondență diplomatică și rapoarte consulare austriece”, în colecția Hurmuzachi, a editat revista „Junimea literară”, a publicat „Istoria Basarabiei”,   a susținut Buletinul „Codrul Cosminului”.  Până la moartea sa, în noiembrie 1962,   a redactat lucrarea „Istoria Bucovinei”,  rămasă în manuscris până în 1991, și a definitivat lucrarea de sinteză „Istoria României”, care nu a fost încă publicată.

16 08 2021 LC IST 4

Anul 1925. A avut loc premiera filmului „Goana după aur”, al 72-lea film al lui Charlie Chaplin.

16 08 2021 LC IST 5

Anul 1936. S-au încheiat Jocurile Olimpice de la Berlin, transformate de guvernul german în propagandă politică profascistă.  Berlinul a fost preferat de către CIO în detrimentul Barcelonei în aprilie 1931. Pentru prima dată această decizie a provocat proteste politice. A fost planificată organizarea unei „Olimpiade Muncitorești” la Barcelona. Aceasta nu s-a putut desfășura în Spania, din cauza războiului civil. Ceremonia Jocurilor Olimpice a fost deschisă de Adolf Hitler. Au participat 49 de țări și 3.963 de sportivi care s-au întrecut în 129 de probe din 19 sporturi.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий