Anul 1442. A început Bătălia de la Sibiu, în rezultatul căreia Iancu de Hunedoara la învins pe Mezid, beiul Vidinului. Bătălia de la Sibiu a fost purtată între armatele Regatului Ungariei și Imperiului Otoman în perioada 18-25 martie 1442, în zona cuprinsă între Sântimbru și Sibiu. Ea a făcut parte din războaiele otomano-maghiare, iar cele două forțe militare au fost comandate de Iancu de Hunedoara și Mezid, beiul Vidinului. Bătălia s-a terminat cu victoria armatelor creștine, aceasta fiind a treia victorie a armatelor conduse de Ioan de Hunedoara asupra otomanilor după cele obținute la Semendria în 1437 și în zona dintre Semendria și Belgrad în 1441.
Anul 1858. S-a născut Rudolf Christian Karl Diesel, inventatorul motorului cu ardere internă, cu aprindere prin compresiune şi care îi poartă numele.
Anul 1921. La Riga a fost semnat Acordul de pace între Polonia şi Ucraina cu Rusia, în rezultatul căruia Ucraina a pierdut pământurile sale din vest. Documentul a intrat în vigoare la 30 aprilie 1921 şi a fost anulat în 1939. Prin acest acord, în componenţa Poloniei au intrat Ucraina de Vest şi Belarusul de Vest. În afară de aceea că Partea sovietică i-a cedat Poloniei teritorii însemnate, ea s-a angajat să-i plătească 30 milioane de ruble în aur în decurs de un an şi să-i restituie valorile patrimoniale, aduse din Polonia în Rusia şi Ucraina. Pe teritoriile ucrainene, cedate Poloniei, potrivit recensământului din 1931, trăiau 8,9 milioane de oameni, 6 milioane fiind ucraineni. În 1939, în Europa s-a schimbat climatul politic. Polonia a fost împărţită de Hitler şi Stalin şi şi-a pierdut independenţa.
Anul 1965. Cosmonautul sovietic Alexei Leonov a ieşit pentru prima dată în afara unei nave spațiale (pentru 12 minute). La 3 iunie acest experiment a fost repetat de astronautul american Edward White
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com