Istoricul zilei: 19 iunie

19 06 2021 LC IST 8

Anul 1848. Guvernul provizoriu al Ţării Româneşti este arestat în urma unui complot al forţelor reacționare, cu complicitatea coloneilor Ioan Odobescu (șef al Oștirii) și Ioan Solomon (comandantul regimentului 3 din garnizoana București). În urma unor acțiuni energice a maselor, Guvernul provizoriu este eliberat, iar cei doi colonei arestați. În această acțiune s-a remarcat Ana Ipătescu.

19 06 2021 LC IST 5

Anul 1857. La Paris a fost încheiat un Tratat între Austria, Franţa, Marea Britanie, Prusia, Rusia, Regatul Sardiniei şi Imperiul Otoman, cu privire la frontiera dintre acesta din urmă şi Rusia, prin care s-a hotărât ca Delta Dunării şi Insula Şerpilor să fie repuse sub suveranitatea Porţii Otomane, în loc de a fi alipite Moldovei.

19 06 2021 LC IST 6

Anul 1953. În Statele Unite au fost executați Julius și Ethel Rosenberg, după ce au fost găsiţi vinovaţi de spionaj şi furnizarea unor secrete legate de construirea bombei atomice Uniunii Sovietice. Condamnați în 1951, ei au fost ultimii americani executați pentru spionaj. Procesul lor a durat numai 2 zile și a declanșat în întreaga lume, în contextul „războiului rece”, manifestații antiamericane. În 1993, ei au fost achitați, în urma procesului de revizuire deschis de cei doi copii ai soților Rosenberg. Cazul Rosenberg continuă să fie controversat și astăzi. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la 5 aprilie 1951, iar execuția a avut loc la 19 iunie 1953 în închisoarea Sing-Sing din statul New York.

19 06 2021 LC IST 4

Anul 2003. Se lansează versiunea locală în limba română a Wikipediei.

La 19 iunie este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei sexuale în timpul conflictelor.  Iniţiată de Adunarea Generală a ONU în 2015, Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei sexuale în timpul conflictelor are ca scop creşterea gradului de conştientizare în rândului publicului larg asupra acestei drame şi pentru a se pune capăt formelor de violenţă sexuală legate de conflicte, pentru a aduce un omagiu victimelor şi supravieţuitorilor violenţei sexuale de pe mapamond, precum şi pentru a aduce un omagiu tuturor acelora care şi-au dedicat în mod curajos viaţa sau şi-au pierdut-o luptând pentru eradicarea acestor crime.

Anul 2018. A decedat renumitul poet ucrainean şi activist public Ivan Draci. Ivan Draci (1936-2018) face parte din generaţia şaizeciştilor. În 1976 a devenit laureat al Premiului Naţional al Ucrainei „T. Şevcenko”. La sfârşitul anilor 80 Ivan Draci a fost unul dintre fondatorii şi primul preşedinte al Mişcării Populare din Ucraina – „Ruh”. O parte din creaţia lui Ivan Draci a fost tradusă în română de Ştefan Tcaciuc. Ivan Draci a semnat prefaţa la ediţia bilingvă – ucraineană şi română – a „Cobzarului” de Taras Şevcenko în traducerea lui Ion Cozmei şi tipărită la Cernăuţi, la Editura „Bukrek”.

19 06 2021 LC IST 7

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий