Anul 1051. În oraşul francez Reimsi a fost încoronată fiica cneazului Kievului, Iaroslav cel Înţelept, Ana. Ea a devenit soţia regelui Franţei Henric I. După moartea soţului ei şi regelui Franţei, Henric I, Ana nu a fost admisă la viaţa politică. Ea s-a retras într-o mănăstire din localitatea Sanlis de la Paris. Acolo a şi murit. În prezent acolo se află centrul cultural „Ana Iaroslavna”.
Anul 1932. Paraşutista română Smaranda Brăescu a stabilit recordul mondial de altitudine sărind de la 7 233 metri. Saltul a avut loc în Sacramento, California. Recordul acesteia a rezistat până în 8 mai 1951 şi a fost depăşit tot de un român, Doru Negulici, care a sărit de la o înălţime de 7.250 metri în 104 secunde. Smaranda Brăescu, (1897-1948) a fost prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7.200 m la Sacramento, SUA).
Anul 1938. A fost inaugurat bustul lui Alexei Mateevici, instalat pe mormântul poetului de către Societatea Istorico-Arheologică Bisericească din Chișinău. Bustul poetului, al cărui autor este sculptorul Alexandru Plămădeală, a fost turnat din bronz, în 1933, la București. Soclul bustului funerar este executat din marmură. Alexei Mateevici este unul din cei mai reprezentativi scriitori români, născuţi în Basarabia de la începutul secolului XX. El este autorul poeziei „Limba noastră”, poate cea mai frumoasă odă închinată limbii române. Astăzi cuvintele poeziei „Limba noastră” de Alexei Mateevici stau la baza Imnului de stat al Republicii Moldova.
Anul 1950. A decedat în închisoarea comunistă de la Sighet, patriotul român Daniel Ciugureanu, om politic, prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești și ministru fără portofoliu în patru guverne ale României. Medic de profesie, Daniel Ciugureanu a fost unul dintre fruntașii Partidului Național Moldovenesc și unul dintre promotorii Unirii Basarabiei cu România. La 5/6 mai 1950 a fost arestat. În duba care-l transporta la Sighet a suferit un atac de congestie cerebrală. A fost dus la Spitalul din Turda, unde a decedat. Securitatea l-a înregistrat ca mort la 19 mai 1950, în penitenciarul Sighet. Moartea lui Daniel Ciugureanu a survenit în circumstanțe necunoscute, având în vedere faptul ca a fost unicul politician român condamnat la moarte în contumancie în anii 1920 de către Regimul Bolșevic, ulterior 1950 fiind arestat împreună cu alți foști membri ai elitei politice din perioada interbelică. A fost îngropat în cimitirul comun al deținuților la Sighet. Locul real unde se află rămăşiţele sale pământeşti nefiind cunoscut până în prezent.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com