Anul 1776. A fost semnată Declaraţia de independenţă a Statelor Unite ale Americii. Este un document prin care cele treisprezece colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente de Regatul Unit al Marii Britanii, explicând totodată clar motivul pentru care au făcut-o. Documentul a fost ratificat de Congresul Continental în ziua de 4 iulie 1776. Originalul semnat olograf de delegații Congress-ului este expus în clădirea Arhivelor Naționale din capitala Statelor Unite, Washington.
Anul 1936. În regiunea Zaporijjia s-a născut pictorul ucrainean, adeptul picturii naive, Oles Semernia. Pentru faptul că în timpul războiului s-a aflat pe teritoriul ocupat de nemţi, familia s-a a fost deportată în Kazahstan. După serviciul militar, Oles Semernia a revenit în Ucraina, la Voznesensk, oraş din regiunea Mykolaiv. În anul 1977 i s-a conferit titlul de „Maestru al creaţiei populare”. Un timp îndelungat a locuit la Bălţi, Moldova, iar la începutul anilor 2000 şi-a cumpărat o casă la Secureni, regiunea Cernăuţi. A decedat în 2013. Lucrările lui Oles Semernia se păstrează în muzee şi în colecţii private din 26 de ţări ale lumii.
Anul 1939. Savanţii Albert Einstein şi Leo Szilard scriu o scrisoare preşedintelui american Franklin D.Roosevelt prin care îl îndemnau să aprobe proiectul de construire a armei nucleare (Proiectul Manhattan).
Anul 1945. S-a încheiat Conferinţa de la Potsdam (17 iulie-2 august 1945), în care Puterile Aliate au discutat viitorul Germaniei după cel de-al Doilea Război Mondial. La conferinţă au participat reprezentanții Uniunii Sovietice, Angliei și Statelor Unite ale Americii, cele mai mari și mai puternice forțe ale Aliaților care au învins Puterile Axei în al Doilea Război Mondial. Delegațiile au fost conduse de șefii guvernelor celor trei națiuni învingătoare – Secretarul General al CC al PCUS, Iosif Stalin, Primul-ministru englez, Clement Attlee și, respectiv, Președintele american, Harry S. Truman.
Anul 1976. A avut loc vizita în URSS a lui Nicolae Ceaușescu. Cu această ocazie este vizitată – pentru prima dată de un șef de stat român după 1944 – RSS Moldovenească.
La 2 august este Ziua Internaţională a holocaustului romilor. În Ucraina ea este marcată din 2008. În cel de-al Doilea Război Mondial au fost exterminaţi circa 500 mii de romi.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com