Anul 1870. La Bucureşti a apărut primul număr al revistei „Columna lui Traian”, condusă de Bogdan Petriceicu Haşdeu. Avea subtitlul „Politica, istoria, ştiinţele economice, jurispudenţie, medicina, ştiinţele naturale, poesia, literatura poporană, bibliografia”, modificat în 1876 ca „Revista mensuală pentru istorie, lingvistică şi psicologie poporană”. A fost moştenitoarea revistei „Traian”. Publicaţia a abandonat treptat profilul politic respectiv, devenind una dintre cele mai prestigioase reviste literare şi ştiinţifice ale epocii. I-a avut drept colaboratori pe G. Sion, I. Vulcan, A. Densuşianu, M. Gaster, Alexandru D. Xenopol, A. Odobescu.
Anul 1918. În cadrul războiului sovieto-ucrainean din 1918 a fost eliberat oraşul Kiev. Bolşevicii s-au retras, şi la Kiev a revenit puterea ucraineană: Consiliul de Miniştri ai Poporului şi Rada Centrală. În ziua următoare a fost încheiat Acordul de pace de la Brest, Rusia Sovietică recunoscând independenţa Ucrainei.
Anul 1931. S-a născut Mihail Gorbaciov, lider sovietic, secretar general al Partidului Comunist, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1990). Mihail Gorbaciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. S-a retras din viaţa politică la 24 august 1991, decizia sa provocând dizolvarea Uniunii Sovietice.
Anul 1972. Sonda spaţială americană Pioneer 10 a fost lansată pe orbita planetei Jupiter. Aceasta a fost prima sondă de explorare în afara spaţiului terestru. Misiunea a fost un real succes, Pioneer 10 fiind prima sondă spaţială care, după ce în decembrie 1973 a trecut prin centura de asteroizi a lui Jupiter, s-a apropiat la numai 130.000 de kilometri de imensa planetă şi a transmis imagini cu prim-planuri. La 10 ani după acest eveniment, Pioneer 10 a depăşit sistemul solar şi a efectuat primele transmisiuni din spaţiul interstelar. La 31 martie 1997, misiunea a fost declarată oficial închisă, însă cu toate acestea sonda a continuat să trimită date spre Terra. La 23 ianuarie 2003 sonda a transmis ultimele mesaje spre Pământ, dată după care NASA a anunţat că Pioneer 10 nu mai are resurse energetice pentru a efectua transmisiuni către planeta noastră.
Anul 1992. După ce Republica Moldova a primit statutul de membru al ONU, Președintele Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva elementelor criminale de pe malul stâng al Nistrului. Ulterior ziua de 2 martie este consemnată drept Ziua memoriei – zi de comemorare a celor căzuţi în cadrul Războiului de pe Nistru (1990-1992) pentru apărarea independenţei şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Războiul de la Nistru, provocat și susținut pe toate căile de Rusia, nu a început nicidecum pe 2 martie 1992. În acea zi oraşul Dubăsari nimerise între două focuri deja pentru a patra oară. În realitate, războiul transnistrean începe la 1-2 noiembrie 1990 cu ciocniri pe podul de la Dubăsari, când au murit primii polițiști și cetățeni din Dubăsari. În acea zi, forțele nostalgice după imperiul sovietic au început conflictul armat, care a degenerat într-un război nedeclarat al Rusiei împotriva tânărului stat Republica Moldova.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com