Anul 1459. Prima mențiune documentară a cetăţii Bucureştilor, într-un hrisov al lui Vlad Țepeș, domn al Ţării Româneşti, redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești.
În acest hrisov „în cetatea Bucureşti”, Vlad Ţepeş întărea lui Andrei cu fiii săi, lui Iova, lui Drag şi unui al patrulea, al cărui nume nu se mai poate citi, proprietatea lor, scutindu-i totodată de dări şi „slujbe”. Legenda spune ca Bucureşti a fost fondat de un oier pe nume Bucur, însă conform altei variante mai probabile, Bucureşti a fost întemeiat de către Mircea cel Bătrân, la sfârşitul secolului al XIV-lea.
Anul 1519. A început expediţia în jurul lumii a lui Magellan, navigator portughez aflat în slujba regelui Spaniei, cu o flotă compusă din cinci corăbii.
Fernando Magellan (1480-1521) a fost primul european care a navigat în Oceanul Pacific și primul care a condus o expediție în jurul lumii. A fost primul european care a navigat spre vest pornind din Europa pentru a ajunge în Asia. Pe 27 aprilie 1521, Magellan a fost ucis în Filipine în timpul unei lupte cu băștinașii. Expediția se întoarce în Europa cu o singură navă, „Victoria”, având la bord 18 oameni și fiind comandată de Juan Sebastian El Cano în 1521. Regele Spaniei l-a înnobilat pe El Cano și i-a dat ca blazon globul pământesc pe care scria „Primus Circumedisti me” („Tu m-ai înconjurat primul”). Relatarea expediției a fost făcută de geograful Antonio Pigafetta care a participat la toate expedițiile organizate de Magellan.
Anul 1934. S-a născut Sophia Loren (numele de scenă al Sofiei Scicolone), una dintre cele mai populare actriţe italiene de cinema. Slava mondială i-a adus rolurile în filmele „Ciociara”, „Căsătorie în stil italian” etc.
Anul 1946. Oraşul francez Cannes a găzduit prima ediţie a Festivalului internaţional de film. S-a dorit organizarea acestuia încă din anul 1939, însa izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial a amânat aceste planuri. Festivalul de la Cannes a post planificat pentru a fi o alternativă a celui de la Veneţia, pe care liderul fascist Benito Mussolini l-a transformat într-un instrument de propagandă. Oraşul Cannes a fost ales ca loc de desfăşurare atât datorita poziţionării pe coasta Mediteranei, cât şi numeroaselor cazinouri şi localuri aflate în zonă. În 1939 deschiderea festivalului a coincis cu invadarea Poloniei de către trupele naziste, astfel încât autorităţile franceze au luat decizia de a anula manifestarea.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberi.com