La 23 ianuarie 1465, cu 555 de ani în urmă, domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare, cu oastea sa începe asediul cetății Chilia.
În secolul XV cetatea Chilia era un important centru economic și strategic, fiind permanent un obiect de dispută între puterile din regiune. Asediul și cucerirea cetății Chilia de către Ștefan cel Mare în ianuarie 1465 sunt descrise în „Letopisețul Țării Moldovei” de Grigore Ureche. Intrând triumfător în cetate, după trei zile de asediu, Ștefan cel Mare îl numește pârcălab pe Isaia, cumnatul său. Apoi domnitorul Moldovei cucerește și Cetatea Albă. Cetățile Chilia și Cetatea Albă erau puncte strategice-cheie în apărarea contra turcilor. Cronicarul Grigore Ureche scrie că după „dobândirea” acestor cetăți, Ștefan cel Mare „s-au întorsu la scaunul său la Suceava. Iar în al zecilia an a domnii sale, în anii 6974 (1466), iulie 10, au început a zidi mănăstirea Putna, spre slava lui Dumnezeu și a Preacuratii Maicii Fecioarii Mariei”.
Pentru îmbunătățirea sistemului de apărare, în vara anului 1479, Ștefan cel Mare reconstruiește cetatea Chilia pe malul stând al Dunării. Se știe că la aceste lucrări au participat 800 de zidari și 17.000 mii persoane, care le-au ajutat acestora. În anul 1484 cetatea Chilia a fost recucerită de sultanul turc Baiazid al II-lea. Ea a fost stăpânită de otomani până în 1812.
Urmele vechii cetăți pot fi văzute și astăzi în oralul Chilia, aflat în regiunea Odesa a Ucrainei.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com