Anul 1843. Ion Ghica inaugurează cursul de economie politică la Academia Mihăileană din Iaşi, Moldova, cu lecţia intitulată “Despre importanţa economiei politice“. Ion Ghica (1816-1897) a fost economist, matematician, scriitor, diplomat şi om politic. În timpul revoluției de la 1848 a fost trimis de către guvernul provizoriu ca reprezentant al acestuia la Istanbul, pentru a negocia cu guvernul turc. După înfrângerea revoluției, a rămas în exil la Istanbul, ulterior a fost numit de autoritățile turce în funcția de Bei al Samosului (1853-1859), unde a reușit să stârpească pirateria, în floare în acea insulă, care afecta în mod serios aprovizionarea pe mare a trupelor ce luptau în războiul Crimeii. La terminarea misiunii sale, în 1859, a primit de la sultanul Abdul-Medjid titlul onorific de Prinț de Samos. În 1859 după unirea Moldovei și Țării Românești a fost chemat de Alexandru Ioan Cuza să se întoarcă și devine prim-ministru în timpul lui Cuza și apoi în timpul lui Carol I al României. A fost prim ministru de cinci ori: de trei ori al guvernului României (în 1866, în 1866-1867 și în 1870-1871) și de două ori între 1859 și 1860, la Iași și la București, în perioada în care principatele romane se uniseră într-un stat, însă păstrau încă două guverne separate. Din 1874 a devenit membru titular al Societății Academice Române și președinte al ei din 1876 până în 1879, când instituția a fost redenumită în Academia Română.
În 1881 Ion Ghica a fost numit ministru român la Londra, deţinând această funcție până în 1889. A decedat pe 7 mai 1897, la moșia lui de la Ghergani.
Anul 1905. S-a născut la Cernăuţi actorul Nicolae Sireteanu. Nicolae Sireteanu (1905-1963) şi-a făcut studiile la Conservatorul de Artă Dramatică București. A activat la Teatrul Giulești din București.
Anul 1916. În timpul Primului Război Mondial armatele germano-austro-ungare conduse de feldmareşalul von Mackensen ocupă Bucureştiul şi Ploieştiul, după ce administraţia şi armata română au fost silite să se retragă în Moldova.
Anul 1920. La Cernăuţi s-a născut poetul, traducătorul şi eseistul de limbă germană Paul Celan, unul dintre reprezentanţii de seama ai modernismului. Viaţa lui Paul Celan a avut o traiectorie sinuoasă: născut la Cernăuți, într-o familie de evrei germanofoni în epoca în care această regiune făcea parte din România, a trăit în Austria, România și apoi în Franţa. A scris în limba germană și a tradus în această limbă literatură română, portugheză, rusă, engleză și franceză, iar din limba germană a tradus în românește povestirile lui Franz Kafka. A colaborat la prestigioasa revistă „Secolul 20” din România. Este considerat unul dintre marii poeți moderni ai lumii.
Anul 1935. S-a născut Volodymyr (numele laic Viktor Sabodan), ierarh al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscova), Mitropolit al Kievului şi al întregii Ucraine. Originar din satul Markivţi, regiunea Hmelniţki, în 1958 el a absolvit Seminarul teologic din Odesa, în 1962 – Academia Teologică din Leningrad. În 1992 Mitropolitul Volodymyr a fost ales ierarh al Bisericii Ortodoxe Ucrainene şi, în pofida bolii grave, a rămas fidel Bisericii până la ultima suflare, rugându-se pentru soarta Ucrainei. A plecat la cele veşnice în 2014.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com