Anul 325 e.n. Primul Sinod Ecumenic de la Niceea a hotărât regulile de stabilire a datei Paştelui pentru creştini. Primul Sinod Ecumenic a instituit şi regula pentru toate Sinoadele Ecumenice ulterioare. A abordat în primul rând problema arianismului, stabilind o primă formă a Crezului de la Niceea și o primă regulă pentru calcularea datei Paștilor ( sau „Pascalia”). Sinodul a fost convocat de către Sfântul Împărat Constantin cel Mare. Acesta, având ca prioritate unitatea Imperiului Roman şi a credinţei creştine, i-a chemat pe episcopii Bisericii să se reunească spre a tranșa ampla dispută asupra ereziei arianismului, doctrină conform căreia Iisus Hristos ar fi fost o creatură (prima creație a lui Dumnezeu), iar nu născut din veşnicie şi Dumnezeu adevărat.
Anul 1859. În cadrul Conferinţei reprezentanţilor puterilor garante, de la Paris, a fost recunoscută „de jure” dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Unite.
Anul 1860. S-a instituit, la Paris, prima agenţie diplomatică a Principatelor Unite. Primul agent diplomatic titular a fost Ioan (Iancu) Alecsandri, fratele mai mic al scriitorului Vasile Alecsandri.
Anul 1873. S-a născut actriţa Lucia Sturza Bulandra, una dintre marile figuri ale scenei româneşti, de neuitat în roluri de compoziţie din dramaturgia universală şi naţională, spirit organizatoric, talent pedagogic ce a format generaţii întregi de actori. Din 1947 până la sfârşitul vieţii a fost directoarea Teatrului Municipal din Bucureşti, astăzi Teatrul L. S. Bulandra Lucia Sturdza-Bulandra (1873- 1961) a fost profesoară la Conservatorul de artă dramatică din București timp de 30 de ani.
Anul 2012. Astronautul american Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Luna, a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani, din cauza unor complicaţii survenite după o operaţie cardiovasculară. Neil Alden Armstrong (1930-2012) la 20 iulie 1969 şi colegul sau Buzz Aldrin au devenit primii oamenii care au pus piciorul pe Luna. Neil Armstrong este „un erou american împotriva voinţei lui”, un om care „şi-a servit naţiunea cu mândrie, ca pilot de marină, pilot de încercare, apoi astronaut”, se arata intr-un comunicat difuzat de familie după deces.
Astronautul s-a născut la 5 august 1930, în Wapakoneta, statul Ohio (nordul SUA). Şi-a început cariera la NASA, agenţia spaţiala americană, în 1955. Armstrong a fost însărcinat să conducă prima misiune lunară americană, la bordul capsulei Apollo 11, alături de astronauţii Buzz Aldrin şi Michael Collins. Acesta a ajuns pe Luna la bordul modulului Eagle la 20 iulie 1969 şi şi-a asigurat locul în istorie declarând, în momentul în care a păşit prima dată pe solul selenar: „Este un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”. Echipajul Apollo 11 îşi îndeplinise misiunea şi aselenizase cu succes pe suprafaţa lunară. 600 de milioane de oameni au urmărit în direct aselenizarea şi au auzit faimoasa replică a lui Armstrong.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com