Istoricul zilei – 25 octombrie: evenimente și personalități

25 10 IST 2
La 25 octombrie 1632 Matei Basarab, înfrânge pe Radu Alexandru Iliaş în lupta de lângă mănăstirea Plumbuita şi capătă, în cele din urmă, domnia de la sultan (23 februarie 1633). A fost înmormântat la Târgovişte, iar mai târziu osemintele lui au fost aduse la Mănăstirea Arnota.
25 10 IST 1
La 24 octombrie 1825 s-a născut compozitorul austriac Johann Strauss (fiul), supranumit regele valsului. A decedat la 3 iunie 1899. Cutreieră lumea cu orchestra sa, având un succes răsunător. În anii 1846-1847 a efectuat turnee în Ungaria, Transilvania și Țara Românească. Paralel cu activitatea concertistică, Johann Strauss desfășoară o prodigioasă activitate de creație, dând valsului, printr-un colorit orchestral foarte bogat, o valoare artistică deosebită. Dintre cele peste 140 de valsuri, create de el, unele și-au câștigat celebritatea: „Dunărea albastră”, „Viață de artist”, „Sânge vienez”, „Vals imperial”, „Povești din pădurea vieneză”, „Vin, femei și cântec”, „Vocile primăverii”. La îndemnul prietenilor și al compozitorului francez Jacques Offenbach, care vine la Viena în anul 1864, să-l cunoască personal, acesta abordează genul muzical opereta. Perioada de aur a operetei vieneze este inaugurată de „Liliacul”. Valsul este motivul de bază în țesătura muzicală a operetelor sale. Reprezentant de frunte al operetei clasice vieneze, Johann Strauss se află și astăzi în conștiința publicului iubitor al acestui gen muzical.
În ziua de 25 octombrie 1881 s-a născut pictorul, sculptorul, gravorul şi ceramistul spaniol Pablo Picasso (Pablo Ruiz Blasco). În 1949, Louis Aragon, poet francez, l-a vizitat pe Picasso. Căuta un desen pentru afișul Congresului Mișcării Păcii. Îi plăcea litografia lui Picasso cu imaginea unui porumbel. După ce porumbelul lui Picasso a fost ales ca emblemă de către Congres, a devenit un simbol al mișcării pașnice. Artistul a făcut mai târziu mai multe variante ale porumbelului său din lume. Dintr-o imagine realistă deplină, porumbelul a fost dezvoltat mai târziu de artist într-un desen liniar simplu și grafic, ușor de înțeles pentru toată lumea, indiferent de religie și caracteristici culturale. Pablo Picasso a decedat la 8 aprilie 1973.
25 10 IST 3
La 25 octombrie 1917 a avut loc Revoluţia din Octombrie. La 25 octombrie după calendarul iulian încă în uz la acea vreme în Rusia, sau 7 noiembrie, după calendarul gregorian, grupări militare conduse de liderul bolşevic Vladimir Ilici Ulianov (Lenin), au înlăturat de la putere guvernul provizoriu al lui Alexandr Kerenski, aproape fără vărsare de sânge. Bolșevicii au preluat controlul principalelor puncte din capitala Petrograd întâmpinând o slabă opoziție. Acțiunea, condusă de Vladimir Antonov – Ovseenko, a întâmpinat o rezistență minimă, majoritatea locuitorilor orașului aflând de evenimente abia a doua zi, din ziar. Ziua de 7 noiembrie a devenit data oficială la care se sărbătorește revoluția. Istoria oficială din URSS a descris evenimentele ca mult mai dramatice decât au fost în realitate. Propaganda oficiala arăta o uriașă năvală populară asupra Palatului de Iarnă, urmată de lupte crâncene. În realitate insurgenții bolșevici au întâmpinat o rezistență redusă, astfel încât au putut pur și simplu să intre la pas prin poarta clădirii și să o ia în stăpânire.
25 10 IST 5
La 25 octombrie 1921 s-a născut Regele Mihai I al României. Mihai I (1921-2017) a domnit ca Rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puținii foști șefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit și în secolul XXI. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai târziu).
 25 10 IST 6
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий