Anul 1396. În Bătălia de la Nicopole sultanul Baiazid I, „Fulgerul”, înfrânge armata cruciată. De partea cruciaților a luptat și un corp de oaste sub comanda lui Mircea cel Bătrân. Această bătălie a avut loc între o armată aliată franco-valaho-maghiară și Imperiul Otoman, lângă fortăreața dunăreană Nicopole (Nikopol, Bulgaria). De multe ori, această bătălie mai este numită și cruciada de la Nicopole, deoarece are numeroase caracteristici ale „cruciadelor” Evului Mediu. Unele surse consideră că bătălia a fost purtată pe 28 septembrie.
Anul 1765. S-a născut Michail Kleofas Oginski, compozitor polonez amator şi activist politic, autorul celebrului polonez „Adio Patrie” (cunoscut mai mult ca „Polonez de Oginski”). A participat la răscoala sub conducerea lui Tadeusz Kosciusko. Este autorul a peste 40 de piese pentru pian. A devenit senator în Imperiu Rus, în perioada 1810-1812 a fost persoana de încredere a împăratului Alexandru I. A decedat în Florenţa, în 1833.
Anul 1860. Alexandru Ioan Cuza a efectuat o vizita „de curtoazie” la Istanbul. Domnitorul a fost primit cu onorurile prevăzute pentru şefii de state suverane, renunţându-se la ceremonialul ofensator cu care erau primiţi domnii anteriori. Vizita a urmărit soluţionarea cerinţelor din memoriul adresat Porţii şi Puterilor garante în luna iunie a aceluiaşi an, referitoare la dreptul de a desăvârşi unirea celor doua principate şi de a modifica legea electorala. Situaţia pe plan internaţional complicată de unificarea Italiei a amânat luarea unei decizii. În cele din urmă, la 13 septembrie 1861 s-a deschis la Constantinopol Conferinţa puterilor europene. Trei luni mai târziu Poarta emite firmanul prin care se recunoştea unirea administrativă şi legislativă a Principatelor, cu garanţia Marilor Puteri, însă numai pe timpul domniei lui Cuza. Deşi nu era o izbândă deplină, se făcuse un important progres faţă de situaţia anterioară. În aceste condiţii, pe 11 decembrie 1861 Alexandru Ioan Cuza a emis „Proclamaţia Unirii”, în care exclama: „Unirea este îndeplinită, naţionalitatea română este întemeiată, alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie”.
Anul 1883. A fost inaugurat castelul Peleş, ocazie folosită de autorităţi pentru a declara Sinaia oraş. Lucrările au început în 1873, sub conducerea arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, iar costurile lucrării s-au ridicat la 16 milioane lei-aur. Chiar după inaugurarea sa din 1883, Peleșul va mai suferi modificări, extinzându-se mereu. La forma actuală se ajunge abia în 1914 (anul morții regelui Carol I). Castelul are 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare. Turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălțime. Pe lângă Peleșul propriu-zis, în zonă au mai fost înălțate încă două construcții mai mici, Pelișorul și Foișorul.
Anul 1936. S-a născut Ileana Sărăroiu, interpretă de muzică populară românească. A decedat la 13 mai 1979.
Anul 1970. A încetat din viaţă scriitorul german Erich Maria Remarque, autorul cunoscutelor opere literare „Soroc de viaţă şi soroc de moarte”, „Nimic nou pe frontul de vest”. Erich Maria Remarque, pseudonimul literar al lui Erich Paul Remark (1898-1970) este unul dintre cei mai cunoscuți și populari autori de literatură germană din secolul al XX-lea . Unele opere ale sale au fost ecranizate de-a lungul timpului.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com