Istoricul zilei: 26 mai

26 05 2021 LC IST 1

Anul 1488. A început construcţia Bisericii Sfântul Gheorghe de la Voroneţ, ctitorie a Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Mănăstirea Voroneț, supranumită „Capela Sixtină a Estului”, este un complex monahal medieval construit în satul Voroneț, astăzi cartier al orașului Gura Humorului. Mănăstirea se află la 36 kilometri de municipiul Suceava și la numai 4 kilometri  de centrul orașului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare (1457-1504). Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme. De mici proporții, cu plan trilobat, având turla cu boltă moldovenească pe naos, biserica face parte dintre puținele monumente de arhitectură religioasă din nordul Moldovei care-și păstrează în mare măsură forma inițială. În anul 1547 mitropolitul Grigore Roșca, văr al lui Petru Rareș, a inițiat adăugarea unui pridvor închis, pentru care adoptă o soluție unică, în cadrul căreia arhitectura este vizibil subordonată decorului pictat: peretele de vest al pridvorului este un perete plin fără nici o deschidere, precum și pictarea zidurilor exterioare, din temelie până în streașină, lucrări ce au dat construcției o mare strălucire. Mănăstirea Voroneț a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004. De asemenea, lăcașul de cult este inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

26 05 2021 IST 6

Anul 1799. S-a născut scriitorul rus Aleksandr Puşkin.  Alexandr Puşkin (1799-1837) este considerat unul dintre cei mai mari poeţi ruşi și unul dintre fondatorii literaturii ruse moderne, care a influențat intr-o foarte mare măsura scriitorii ruși care i-au urmat. Este autorul capodoperelor literare  „Povestirile răposatului Belkin”, „Evgheni Oneghin”, „Fiica căpitanului” („Istoria lui Pugaciov”). O bună parte din creaţiile lui Aleksandr Puşkin au fost traduse în limba română, atât la Chişinău, cât şi la Bucureşti. A tradus din creaţia poetică a lui Aleksandr Puşkin şi poetul cernăuţean Mircea Lutic.

Anul 1885. În grădina publică din oraşul Chişinău a fost inaugurat bustul lui Aleksandr Puşkin, poet rus, exilat un timp în gubernia Basarabia.

26 05 2021 LC IST 5

Anul 1986. Comunitatea Europeană a adoptat drapelul european. Drapelul european e format dintr-un cerc de douăsprezece stele aurii pe un fundal albastru. Deși el este asociat de obicei cu Uniunea Europeană, a fost folosit inițial de Consiliul Europei, pentru a reprezenta acest continent ca un întreg. Drapelul a fost adoptat inițial de Consiliul Europei la 8 decembrie 1955.  De la început, Consiliul Europei a dorit ca acest drapel să fie folosit de alte organizații regionale care doreau integrarea europeană. Comunitatea Europeană l-a adoptat la 26 mai 1986. Uniunea Europeană, care a fost înființată prin Tratatul de la Maastricht în 1992 pentru a înlocui Comunitatea Europeană și a-i prelua atribuțiile, a adoptat de asemenea acest drapel. De atunci, utilizarea lui a stat sub controlul atât al Consiliului Europei, cât și al Uniunii Europene.

Anul 2004. A decedat scriitorul, scenaristul, regizorul de cinema şi actorul ucrainean, Mykola Vingranovski. Mykola Vingranovski (1936-2004) a fost laureat al Premiului Naţional „T.Şevcenko”, precum şi al mai multor premii internaţionale. Fiind încă student, i s-a încredinţat un rol în filmul artistic „Povestea anilor de foc”, autorul scenariului fiind ilustrul Oleksandr Dovjenko. A activat la Studioul de filme „O. Dovjenko” din Kiev. În afară de scenarii pentru filme, Mykola Vingranovski a scris şi opere literare. Una din povestirile sale a fost tradusă în română de cernăuţeanul Mircea Lutic.

Anul 2014. Au început luptele între militarii ucraineni şi grupările teroriste ruseşti pe teritoriul Aeroportului internaţional Doneţk, obiectiv strategic important din estul Ucrainei. Luptele de aici au durat 242 de zile, până la 21 ianuarie 2015.

26 05 2021 LC IST 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий