Anul 1470. Ștefan cel Mare atacă și incendiază orașul Brăila în încercarea sa de a scoate de sub influența otomană Țara Românească și de a-l îndepărta pe Radu cel Frumos de la tron.
Anul 1879. Cercetătorul american Constantin Fahlberg (1850-1910) a descoperit îndulcitorul artificial zaharina, pe când lucra la John Hopkins University din Baltimore, SUA, și încerca să creeze o vopsea nouă, utilizând derivați pe bază de cărbune. El a descoperit accidental gustul dulce al zaharinei, când, după o zi de muncă, a mâncat fără să se spele pe mâini. A doua zi s-a întors în laborator și a început să guste diferiți compuși rezultați din experiențele sale, până a descoperit substanța cu gust dulce care a fost numită zaharină. Zaharina este de aproximativ 450 de ori mai dulce decât zahărul şi nu conţine calorii.
Anul 1882. La Gimnaziul român din Brașov a avut loc spectacolul primei operete românești „Crai nou” de Ciprian Porumbescu.
Anul 1903. S-a născut Ion Irimescu, sculptor român, membru al Academiei Române.
Ion (Nicu) Irimescu (1903-2005) s-a impus în peisajul artei româneşti, temele predilecte fiind maternitatea şi muzica, folosind linia ondulată din Art Nouveau şi spiritul creator al Art Deco-ului, formându-şi un stil propriu, inconfundabil. În semn de apreciere a valorii operei sale, una dintre lucrările lui, statuia prințului cărturar Dimitrie Cantemir, se află la Biblioteca Ambrosiana din Milano, fiind poziţionată chiar între statuile lui Dante și Shakespeare.
Anul 1920. A murit Alexandru D. Xenopol, economist, filosof, istoric şi scriitor român. Alexandru Dimitrie Xenopol (1847-1920) este autorul primei mari sinteze a istoriei românilor. A fost și un filozof al istoriei de talie mondială, fiind considerat printre cei mai mari istorici români, alături de Nicolae Iorga.
Anul 2014. În această zi a început faza deschisă de ocupare a Crimeii de către trupele ruse. La 27 februarie subunităţile speciale ale Rusiei au ocupat edificiile Radei Supreme şi Consiliului de Miniştri al Crimeii, arborând pe ele drapelul Federaţiei Ruse. Parlamentul crimeean, la insistenţa cotropitorilor, a anunţat despre desfăşurarea unui referendum referitor la unirea Crimeii cu Federaţia Rusă.
Anul 2015. A fost asasinat Boris Nemțov, politician rus de opoziție, fondator al mișcării politice „Solidaritatea”. Boris Nemțov (1959-2015) a fost şi copreședinte al Partidului Republican din Rusia de orientare liberală, membru al Comitetului de coordonare a opoziției politice din Rusia, deputat al Dumei regionale din Iaroslavl. A fost un critic al intervenției Rusiei în Ucraina și al anexării Crimeii. Într-o atmosferă ostilă, întreținută printre alții și de televiziunea publică rusă, Nemțov a fost asasinat pe 27 februarie 2015, la mică distanță de Kremlin, în timp ce făcea pregătiri pentru un marș anti-guvernamental.
În fiecare an, la 27 februarie, în lume este marcată Ziua internaţională a ursului polar sau Ziua ursului alb. Scopul principal al acestei zile este acela de a răspândi informații despre urșii polari și de a atrage atenția societăţii asupra necesității protejării lor. În mod tradițional, în această zi, organizaţiile ecologiste şi de protecţie a mediului pregătesc diverse evenimente publice și activități educaționale. Informaţiile obţinute în ultimii ani arată că ursul polar (Ursus maritimus) a pornit pe calea evoluției în urmă cu aproximativ cinci milioane de ani, strămoșul său fiind ursul brun. Dar, spre deosebire de ruda sa brună, care trăieşte în mediul terestru, ursul polar s-a adaptat perfect mediului marin din Nordul Extrem, trăind printre gheţari. Ziua internaţională a ursului polar este marcată, în mod special, în cinci ţări, pe teritoriul cărora există populaţii de urs alb, respectiv Rusia, Norvegia, Canada, Groenlanda şi Statele Unite ale Americii (Alaska). În luna mai 2008, SUA au introdus ursul polar în Cartea Roşie a speciilor aflate pe cale de dispariţie, iar Canada şi Rusia au acordat ursului alb statutul de „specie vulnerabilă”.
La 27 februarie sunt marcate, de asemenea, Ziua internaţională a optimistului şi Ziua mondială a organizaţiilor nonguvernamentale.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com