Anul 1653. Se termină domnia lui Gheorghe Ştefan în Moldova. Următoarele luni (aprilie-octombrie 1653) scaunul domnesc din Iaşi a fost activ disputat între Vasile Lupu şi boierul Gheorghiţă, logofătul acestuia. Desfăşurarea evenimentelor din Polonia vecină, legate de insurecţia oştii zaporojene, de rând cu alte evenimente ce vizau atât Ţara Moldovei, cât şi Imperiul Otoman, i-au determinat pe otomani să-l recunoască ca domn pe logofătul rebel şi nu pe acel voievod, care i-a servit aproape două decenii – pe Vasile Lupu.
Anul 1947. A început operaţiunea de tristă amintire „Vistula” – de deportare a ucrainenilor de pe pământurile etnice din Polonia. Operaţiunea a început la ora 4 dimineaţa şi au fost antrenate şapte divizii ale Armatei Poloneze şi sute de colaboratori ai organelor de interne. Încă în septembrie 1944 între Republicile Sovietice Socialiste Ucraineană, Belarusă şi Lituaniană, pe de o parte, şi Comitetul de eliberare naţională din Polonia, pe de altă parte, s-a ajuns la înţelegerea privind „schimbul de populaţie”. În decursul a doi ani, din URSS în Polonia au fost deportaţi 1,1 milioane de oameni de etnie poloneză, inclusiv 823 mii din Ucraina, iar de pe teritoriul Poloniei au fost strămutaţi în Ucraina 482,8 mii de ucraineni. În anul 2007 preşedinţii Poloniei şi Ucrainei au condamnat operaţiunea „Vistula”, care s-a desfăşurat cu încălcarea drepturilor omului.
Anul 2001. Milionarul american Dennis Tito a devenit primul om care a plecat în spațiu ca turist. Dennis Tito este un multimilionar american, care și-a câștigat și statutul de celebritate prin faptul că a devenit primul turist spațial. Se numără printre foștii cercetători ai proiectului Jet Propulsion Laboratory de la NASA. În 1972 a fondat Wilshire Associates, o societate de asistență și consultanță financiară în Santa Monica, California. Pe 28 aprilie 2001 Tito s-a alăturat echipajului navetei Sojuz TM-32 și, timp de 7 zile, 22 de ore și 4 minute a rămas cu ei pe orbită. Pentru această călătorie a sa, Tito, a achitat suma de 20 de milioane de dolari americani.
La 28 aprilie este marcată Ziua Mondială a Siguranţei şi Sănătăţii la locul de Muncă. Scopul ei este de a iniţia campanii de promovare a siguranţei, sănătăţii şi muncii decente.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com