Anul 1889. S-a născut principesa Martha Bibescu, scriitoare româncă. Martha Bibescu (1889- 1973) a fost o romancieră, poetă, politiciană și memorialistă română și franceză. S-a distins prin întreaga ei operă ca o prezență de o mare noblețe de spirit. A fost fiica lui Ion Lahovary, ministru al României la Paris și ministru de Externe, și a Smarandei (Emma) Mavrocordat.
Martha Bibescu a fost soția prințului George Valentin Bibescu, care era văr primar cu Ana de Noailles. Este considerată drept una din primele femei-mason ale României și una dintre cele mai frumoase și cunoscute românce ale începutului de secol XX.
Anul 1945. Trupele sovietice eliberează lagărul german de concentrare de la Birkenau (Polonia) și pe cei 5200 de prizonieri care se mai aflau acolo şi continuă înaintarea pe teritoriul Poloniei. La Auschwitz II (Birkenau) au fost uciși cel puțin 1,1 milioane de evrei, 75.000 polonezi și circa 19.000 țigani. Birkenau era cel mai mare dintre lagărele care compuneau complexul de la Auschwitz. A fost deschis în martie 1942, ca o aripă a lagărului de la Auschwitz, dar a funcţionat, concomitent, şi ca un centru de exterminare a evreilor. În faza finală, din 1944, a devenit şi locul unde prizonierii erau concentraţi înainte de a fi trimişi la muncă în industria germană.
Anul 1951. În satul Clişcăuţi din regiunea Cernăuţi, cu 70 de ani în urmă, s-a născut Leonid Kadeniuk, pilot eseior şi primul cosmonaut al Ucrainei independente. A absolvit Şcoala superioară de aviaţie din Cernighiv, 1971. A zburat pe 54 de tipuri și modificații de avioane. În anul 1995 a fost primit în grupul de cosmonauți al Agenției Cosmice Naționale. La 19 noiembrie 1997, în componența echipajului internațional al navetei „Columbia” (SUA), Leonid Kadeniuk și-a început zborul său spațial, care a durat 15 zile și 16 ore. Pe orbită cosmonautul ucrainean a efectuat mai multe experimente științifice. A decedat subit în anul 2018.
Anul 1986. Catastrofa navetei spaţiale americane „Challenger”, a cărei explozie la 75 de secunde de la lansare a provocat moartea celor 7 astronauţi aflaţi la bord. Catastrofa navetei spaţiale „Challenger” a fost văzută în direct la televiziune de zeci de milioane de spectatori îngroziţi. „Challenger” a fost a doua navetă spațială construită de NASA, prima fiind „Columbia”. Prima misiune a început la 4 aprilie 1983. Naveta a reușit să efectueze 9 misiuni complete, cea de-a zecea lansare fiind și ultima.
Anul 1992. Prin hotărârea Radei Supreme a Ucrainei din această zi drapelul galben-albastru a devenit Drapelul de Stat al Ucrainei şi confirmat în articolul 20 al Constituţiei Ucrainei din 1996. În fiecare an, la 23 august, în Ucraina este marcată Ziua Drapelului.
La 28 ianuarie este marcată Ziua europeană a protecției datelor. De asemenea, este Ziua internațională a mobilizării împotriva războiului nuclear, proclamată de Consiliul Mondial al Păcii în 1966.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com