Anul 1916. Bucureștiul devine a treia capitală europeană (după Paris și Londra) care a fost bombardată de aviația germană în Primul Război Mondial. Zeppelinul LZ101 a primit ordin să execute un atac de noapte asupra Bucureștiului. La o oră după miezul nopții bateriile antiaeriene ale orașului au deschis focul fără să poată atinge dirijabilul care survola la 3000 de metri.
Anul 1936. În urma presiunilor cercurilor guvernamentale din Germania şi Italia, Nicolae Titulescu a fost înlăturat de la conducerea Ministerului de Externe, în urma unei reorganizări a Guvernului României.
Anul 1944. Delegația României a plecat la Moscova, pentru încheierea armistițiului cu Națiunile Unite (URSS, Statele Unite ale Americii şi Regatul Unit al Marii Britanii), prin care era legitimată practic ocupaţia sovietică. Din delegaţie făceau parte Lucreţiu Pătrăşcanu, Dumitru Dămăceanu, Ştefan Voitec, George Fotino. Convenţia de armistiţiu a fost semnată la 12 septembrie 1944.
Anul 1949. Uniunea Sovietică a testat prima sa bombă atomică, la Semipalatinsk în Kazahstan.
Anul 1991. Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice suspendă toate activitățile Partidului Comunist Sovietic, scoțându-l în afara legii.
Anul 1991. Semnarea înţelegerii privind stabilirea relaţiilor diplomatice şi a acordului consular între România şi Republica Moldova.
La 29 august, în Ucraina este Ziua comemorării apărătorilor ţării, care şi-au dat viaţa în lupta pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea ei teritorială. Anume în aceste zile din anul 2014 a fost punctul culminant al tragediei de la Ilovaisk. În perioada 24-25 august mai multe subunităţi ucrainene au nimerit în încercuirea inamicului. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, jucând rolul de pacificator, a propus să fie deschis un coridor umanitar pentru militarii ucraineni din încercuire. În realitate, acest „coridor verde” al lui Putin s-a transformat pentru mulţi militari ucraineni într-un drum al morţii, fiindcă ei au fost întâmpinaţi cu tiruri de foc. Şi-au pierdut viaţa 366 de militari ucraineni, 429 au fost răniţi, iar 300 au fost luaţi prizonieri.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com