Anul 869. S-a născut Muhammad al-Mahdi, considerat de șiiții musulmani unul dintre salvatorii finali ai omenirii și unul dintre cei doisprezece imami care vor veni cu Isa (Iisus Hristos), pentru a-și îndeplini misiunea de a aduce pace și dreptate în lume.
Anul 1817. S-a născut Ivan Aivazovski, pictor marinist cu renume mondial, mecenat. Viitorul om de artă cu numele adevărat Ovanes Aivazean s-a născut într-o familie armeană din Crimeea. A absolvit Academia de Arte din Petersburg, a călătorit peste hotare și s-a întors în țară în 1844, fiind academician al Academiilor de Arte de la Roma, Paris și Amsterdam. În timpul Războiului Crimeii Aivazovski a executat desene despre asediul Sevastopolului. Mai târziu a înființat la Feodosia o școală de artă, Muzeul arheologic și o galerie de tablouri. Lui Aivazovski îi aparțin circa 6 mii de tablouri. Ivan Aivazovski a decedat în 1900.
Anul 1836. A fost inaugurat Arcul de Triumf din Paris. Comandat de împăratul Napoleon în 1806, a fost inspirat de arhitectura romană, fiind înalt de cincizeci de metri. Poartă patru statui, câte una pe fiecare stâlp: Triumful din 1810; Rezistența; Pacea; La Marseillaise. Pe zidurile interioare sunt înscriși cei 558 de generali ai Imperiului. Numele celor care au murit în luptă sunt subliniate. Arcul face parte acum din monumentele naționale franceze cu o mare însemnătate istorică. La picioarele sale se află Mormântul soldatului necunoscut din Primul Război Mondial.
Anul 1938. Japonia a atacat URSS în regiunea lacului Hassan, de lângă Vladivostok. Aproximativ 35.000 de soldaţi din ambele tabere au participat la acest conflict de frontieră care s-a încheiat peste 12 zile cu înfrângerea completă a japonezilor.
Anul 1946. A început Conferința de pace, convocată la Paris de puterile învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial, pentru pregătirea tratatelor de pace cu Bulgaria, Finlanda, Italia, România şi Ungaria (se va încheia la 15 octombrie acelaşi an). După încheierea sa la 15 octombrie 1946, Conferința a fost urmată de semnarea Tratatelor de Pace de la Paris din 10 februarie 1947 (tratate dintre Aliați și statele Axei, în urma celui de-al Doilea Război Mondial).
Anul 1958. Președintele SUA Dwight Eisenhower a promulgat Legea Națională pentru Aeronautică și Spațiu, prin care s-a înființat Agenția spațială federală civilă americana NASA.
Anul 1958. A fost executat Vasile Motrescu, luptător anticomunist din Munţii Bucovinei. Vasile Motrescu s-a născut la 11 octombrie 1920 în comuna Vicovu de Jos, judeţul Suceava, într-o familie de ţărani simpli. Din anul 1944 a intrat în componenţa primelor grupuri de partizani antisovietici aflate sub protecţia Comandamentului româno-german din Câmpulung Moldovenesc şi instruite în şcoala din comuna Sadova. Despre lupta sa împotriva ocupaţiei sovietice au scris Theodor Bărbulescu şi Liviu Ţăranu în volumul „Mişcarea armată de rezistenţă anticomunistă din România. 1944-1962“. La 30 ianuarie 1956, Vasile Motrescu a fost condamnat la moarte prin împuşcare pentru „crima de acte de teroare” – fiind considerat de Securitate drept şef al grupării Vatamaniuc. În perioada cât a fost fugar (1944-1958) s-au pronunţat trei sentinţe de condamnare a sa: pentru tâlhărie, agitaţie publică şi port ilegal de armament. Fiind trădat, la mijlocul lunii ianuarie 1958 a fost arestat de către organele Securităţii. Motrescu a fost dus la Penitenciarul Botoşani, dar nu a mai fost judecat, fiind considerată valabilă sentinţa din 1956 prin care era condamnat la moarte. I s-a respins recursul şi cererea de graţiere. A fost executat la Botoşani la 29 iulie 1958, ora 21,30.
Anul 1994. A fost adoptată prima Constituție a Republicii Moldova.
Anul 1999. A decedat cântărețul de operă ucrainean cu renume mondial, Anatoli Soloveanenko. Pentru perfecționarea măiestriei interpretative Anatoli Soloveanenko (1932-1999) a fost trimis la vestitul Teatru „La Scala” din Milano. În 1965 a fost primit ca solist la Teatrul de Operă și Balet din Kiev. A absolvit Conservatorul „P. Ceaikovski” din Kiev. Anatoli Soloveanenko a evoluat pe cele mai prestigioase scene din lume.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com