La 31 ianuarie 1418 se stinge din viaţă Mircea cel Bătrân, de două ori domn al Munteniei, fiind înmormântat la ctitoria sa de la Cozia, la 4 februarie acelaşi an. „Principe între creştini cel mai viteaz şi cel mai ager”, aşa cum a fost numit de către istoricul german Leunclavius, Mircea a domnit peste Valahia timp de 32 de ani.
La 1 februarie 1852, în localitatea Haimanale, judeţul Prahova, Valahia (Muntenia), se naşte Ion Luca Caragiale, dramaturg, nuvelist, pamfletist, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic şi ziarist român, de origine greacă. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român şi unul dintre cei mai importanţi scriitori români. A fost ales membru al Academiei Române post-mortem.
La 2 februarie 1943 se încheie Bătălia de la Stalingrad (21 august 1942 – 2 februarie 1943). Bătălia de la Stalingrad a fost un punct de cotitură, una dintre cele mai importante ale celui de-al Doilea Război Mondial, şi este considerată cea mai sângeroasă şi mai mare bătălie din istoria omenirii. Numărul total al pierderilor este estimat la aproximativ 3 milioane.
La 2 februarie este marcată Ziua mondială a terenurilor mlăştinoase. Sărbătoarea a fost instaurată în anul 2014 şi se desfăşoară sub deviza “Terenurile mlăştinoase şi agricultura: parteneri în vederea dezvoltării”. Terenurile mlăştinoase sunt folosite în agricultură în decurs de milenii. Ele constituie baza pentru dezvoltarea multor culturi importante în întreaga lume. Totodată, un factor negativ este că uscarea şi ameliorarea terenurilor mlăştinoase devin pentru agricultură un fenomen tot mai extins. Agricultura este forţa motrice pentru creşterea economică a mai multor state ale lumii, iar viaţa a 2,5 miliarde de oameni depinde nemijlocit de agricultură. De aceea, se accentuează asupra importanţei menţinerii terenurilor mlăştinoase.