La 4 aprilie 397 a murit Sfântul Ambrozie, teolog și arhiepiscop al orașului Milano. Sfântul Ambrozie (338-397) a fost unul dintre cei patru Părinți ai Bisericii Apusene și Doctor al Bisericii. De la Sfântul Ambrozie au rămas scrieri dogmatice, scripturale, tratate de morală și de ascetism și 91 de scrisori. El a demonstrat că religia creștină poate asimila, fără a fi în primejdie să altereze mesajul său, toate valorile naturale pe care lumea păgână, îndeosebi cea romană le-a exprimat.
La 4 aprilie 1459 a fost încheiat Tratatul de pace moldo-polon, în urma căruia Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, reîntoarce oraşul Hotin în componenţa principatului său. Se prevedea încetarea stării de război între Moldova și Polonia, îndepărtarea lui Petru Aron de la hotarele Moldovei şi recunoașterea suzeranității polone de către Ștefan. Tratatul a fost semnat de reprezentantul Poloniei, Andrei Adrowasz, după un asediu de doi ani a cetăţii Hotinului. Abia după semnarea tratatului de pace, Ştefan cel Mare izbuteşte să pună stăpânire pe cetatea propriu zisă. Cetatea Hotinului a fost cedată polonezilor de Ilie, feciorul lui Alexandru cel Bun, în 1436 în schimbul unui ajutor polon. Petru Aron a recâştigat cetatea, dar a fost nevoit să cedeze Târgul Siretului şi alte localităţi. După un timp Hotinul trece din nou în mâinile polonezilor, până la recucerirea lui de către Ştefan cel Mare.
În ziua de 4 aprilie 1929 a decedat Carl Friedrich Michael Benz, inginerul german care a inventat automobilul, fiind un pionier al automobilismului. Primul automobil construit în 1885 de el se numea „Benz Patent Motorwagen”. Motorul, care avea instalație de răcire cu apă, era conectat la roți prin curele și lanțuri de bicicletă. În 1888, soția lui, Bertha, a folosit mașina într-o călătorie de 100 kilometri pentru a-și vizita rudele.
La 4 aprilie 1984 s-a stins din viaţă vestitul constructor de avioane Oleg Antonov, numele căruia îl poartă cele mai mari avioane din lume – „Ruslan” şi „Mria”. Oleg Antonov (1906-1984) în perioada 1967-1984 a fost constructor general la Biroul de proiectări din Kiev. El a creat 52 tipuri de planoare şi 22 tipuri de avioane.
4 aprilie 1992 a murit scriitorul roman Vintilă Horia. Vintilă Horia (pseudonimul literar al lui Vintilă Caftangioglu – 1915-1992), scriitor din exil, este autorul romanului „Dieu est né en exil”, pentru care a primit premiul Goncourt în 1960, precum și al operelor literare „Mai sus de miazănoapte”, „Viitor petrecut”, „A murit un sfânt”. Vintilă Horia, a fost un diplomat, eseist, filozof, jurnalist, pedagog, poet și romancier român, care a scris în special în limbile română și franceză, cunoscând consacrarea internațională după exilul său.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com