La 20 martie 1820 în Huşi, Moldova, s-a născut Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Moldovei şi al Valahiei, domnitor al Principatelor Unite, persoana care a pus bazele naţionalităţii româneşti. Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, precum şi al statului naţional România. A participat activ la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova şi la lupta pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Munteniei (Valahiei), înfăptuindu-se astfel unirea celor doua ţări româneşti.
La 21 martie este marcată Ziua Mondială a Pădurilor. Omenirea nu şi-a pus problema rolurilor pădurii în mod ştiinţific decât foarte târziu, începând cu secolul al XIX-lea, ca urmare a modificărilor socio-economice ce au determinat o creştere importantă în utilizarea şi exploatarea lemnului.
La 22 martie 1812, în urma războiului ruso-turc de la 1806-1812, după începerea negocierilor de pace la 19 octombrie 1811, ţarul Rusiei Aleksandru I acceptă „Prutul ca graniţă până la vărsarea lui în Dunăre”. În cele din urmă au cedat şi turcii, astfel că pacea ruso-turcă se încheie şi ea cu mult fast la 16/28 mai 1812, la Bucureşti. Articolele IV şi V consfinţeau sfâşierea în două a Principatului Moldovei, vasalul Porţii, şi răpirea de către Rusia a largei regiuni dintre Prut şi Nistru, denumită de atunci încolo Basarabia.
La 22 martie este marcată Ziua Mondială a Apei. Este o iniţiativă stabilită în cadrul Conferinţei pentru Mediu şi Dezvoltare a Naţiunilor Unite din anul 1992, desfăşurată la Rio de Janeiro. În ziua respectivă sunt organizate numeroase acţiuni menite să sublinieze necesitatea găsirii unor soluţii pentru gospodărirea apelor, modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă, protecţia resurselor acvatice şi, desigur, protecţia surselor naturale de apă precum sunt izvoarele, lacurile şi râurile. Apa este esenţială pentru viaţă.
Pe 23 martie se celebrează intrarea în vigoare, în 1950, a Convenţiei care a instituit Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) – Ziua Mondială a Meteorologiei. Lumea se schimbă într-un ritm mai rapid ca oricând şi e înţeleasă din ce în ce mai bine sensibilitatea economiei la starea vremii, a climei şi a apei, care influenţează, practic, toate activităţile umane.