Anul 1585. La 6/16 aprilie s-a încheiat domnia lui Petru Cercel în Muntenia. Petru Cercel (1556-1590) a fost domnul Ţării Româneşti în perioada 29 august 1583 – 16 aprilie 1585. Domnitorul s-a remarcat prin reconstrucţia şi mărirea curţii domneşti de la Târgovişte şi înălţarea unei monumentale biserici paraclis. Aceasta a fost decorată ulterior cu pictură în timpul lui Constantin Brâncoveanu, în anul 1702.
Anul 1749. Domnitorul Constantin Mavrocordat abolește șerbia în Moldova, prin redefinirea statutului vecinilor, care nu mai sunt considerați robi, ci țărani fără pământ. Anterior, la 5 august 1746, se instituise aceeași reformă în Muntenia, desființând rumânia. În timpul domniilor avute, a căutat să îmbunătățească starea supușilor. A fost domnul care a suprimat iobăgia în țările române: mai întâi rumânia în Țara Românească (1746), apoi vecinia în Moldova (1749). S-a îngrijit și de cele câteva școli existente, de cultura preoților, cărora le cerea să știe carte românească. A pus să se tipărească și cărți bisericești în românește. În 1769, în timpul ultimei domnii (în Moldova), pe când Rusia se afla în război cu Poarta Otomană, Constantin Mavrocordat cade prizonier și este ucis de un soldat rus. A fost înmormântat cu onorurile cuvenite unui domn.
Anul 1795. A apărut prima carte românească de matematică – Aritmetica, tipărită în Moldova datorată episcopului de Hotin, Amfilohie Hotiniul. Amfilohie Hotiniul (1730-1800) a fost un călugăr moldovean, care a îndeplinit între 1767-1770 funcția de episcop al Episcopiei Hotinului (de unde i se trage și numele) din cadrul Mitropoliei Proilaviei, aflată în jurisdicția canonică a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol. Este autorul primei lucrări românești de geografie, remarcându-se și ca traducător al unor lucrări de aritmetică.
Anul 1896. La Atena au avut loc Primele Jocuri Olimpice de vară ale contemporaneităţii. Competiţiile s-au desfăşurat pe Stadionul de marmură Panatinaikos în prezenţa a 80 mii de spectatori.
Anul 2014. Insurgenţii înarmaţi au intrat în sediul Administraţiei Regionale de Stat Doneţk, fapt care a pus începutul ocupării oraşului de către formaţiunile teroriste proruse şi instaurarea regimului de marionetă – aşa-numita „republica populară Doneţk”. Activizarea mişcării separatiste în Doneţk a izbucnit imediat după încheierea Revoluţiei Demnităţii şi refugiul în Rusia a preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovyci. Conflictul armat în Donbas durează acum al şaptelea an.
La 6 aprilie este marcată Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace. Are drept scop demonstrarea că sportul are puterea, în general, de a aduce schimbări la nivel social, de a ajuta la dezvoltarea comunităţilor şi de a încuraja pacea şi înţelegerea atât la nivel naţional, cât şi mondial. Ziua este, totodată, o platformă de luptă împotriva stigmatizării şi discriminării sociale, contribuind la egalitatea de gen, precum şi la adoptarea unui comportament social sănătos.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com