Istoricul zilei: 6 august

6 08 2021 LC IST 1

Anul 1484. Începe asediul cetății Chilia, în timpul campaniei sultanului Baiazid al II-lea în Moldova (iunie – august 1484).  După opt zile cetatea este cucerită de invadatori și devine raia turcească.

6 08 2021 LC IST 6

Anul 1877.  Marele duce Nicolae al Rusiei adresează domnitorului Carol I noi telegrame în care solicită trecerea Dunării de către întreaga armată română. Unități ale armatei române trec Dunărea și iau în primire paza podului de vase Zimnicea-Șiștov.

Anul 1940.  Estonia a fost anexată ilegal de Uniunea Sovietică.

Anul 1942. A murit Alfonso Castaldi, compozitor şi dirijor român de origine italiană. Alfonso Castaldi (1874-1942) s-a stabilit în Romania la vârsta de 20 de ani. În 1914 a fondat orchestra Tinerimea simfonică din București. Între 1925 și 1929 a fost inspector al muzicii în Ministerul Artelor. În afară de prelucrări după autori preclasici, a compus două simfonii, schița simfonică „Tarantella”, poemele simfonice „Talatta”; „Marsyas”, muzică de cameră. Are realizări și în domeniul muzicii vocale (coruri, cântece, etc.). Deosebit de importantă a fost activitatea sa pedagogică în domeniul predării armoniei și contrapunctului, fiind profesorul multor compozitori și dirijori români, printre care George Georgescu, Ion Dumitrescu, Alfred Alessandrescu, Gheorghe Dumitrescu. A fost și un talentat de artist plastic, pictând portrete și peisaje. A făcut parte din cercul de artiști plastici de seamă ai vremii sale: Jean Steriadi, Camil Ressu, Fritz Storck, Pul Verona, Stefan Luchian, Iosif Iser, Oscar Han.

6 08 2021 LC IST 7

Anul 1945. Guvernul sovietic restabilește relațiile diplomatice cu România. Guvernele SUA și Angliei au condiționat reluarea relațiilor diplomatice de includerea în guvernul Petru Groza a unor reprezentanți ai PNL și PNȚ. Vor stabili relații diplomatice cu România la 5 februarie 1946.

Anul 2012. Rover-ul Curiosity, trimis de NASA la 26 noiembrie 2011, a ajuns pe Marte. Sarcina principală a misiunii este de a cerceta dacă pe Marte poate exista sau chiar a existat viață. Componenta cheie a sondei este vehiculul de teren (rover) „Curiosity”, care după amartizare urmează să se deplaseze autonom și să execute toate experimentele și cercetările științifice prevăzute. „Curiosity” are mărimea unui mic autoturism și cântărește 900 kg, devenind astfel cel mai greu obiect creat de mâna omului și lansat pe Marte vreodată (vehiculele sondelor Viking cântăreau sub 600 kg). În „Curiosity” au fost înglobate diverse inovații, îndeosebi pentru asigurarea unei amartizări exacte și line și pentru alimentarea cu energie printr-o baterie cu radionuclizi stabili (în loc de celule solare dependente de lumina zilei de pe Marte).

6 08 2021 LC IST 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий