Anul 1475. S-a născut Michelangelo Buonarroti, sculptor, pictor, arhitect și poet italian, recunoscut ca cel mai de seamă artist renascentist. Michelangelo Buonarroti (1475-1564) a fost, alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictură, desen, sculptură și arhitectură. A scris și poezii, în special în genul sonetului și madrigalului. O capodoperă de o valoare inestimabilă a sculpturii renascentiste, realizată de Michelangelo în 1499 este Pietà, care se află în prezent la Vatican, în Bazilica Sfântul Petru. Este singura lucrare semnată de Michelangelo. Semnătura poate fi văzută pe centura care îi încinge pe diagonală pieptul Fecioarei. Această faimoasă operă de artă o întruchipează pe Fecioara Maria, ținând în brațe trupul lui Iisus după crucificare. Michelangelo a primit sarcina să picteze Capela Sixtină cu tema Judecaţii de Apoi, lucrare cu care a şocat comunitatea catolică de la Vatican. În ciuda atacurilor virulente, Michelangelo a continuat să lucreze în slujba Bisericii Catolice până la sfârşitul vieţii, concentrându-se îndeosebi pe arhitectură, după ce în 1549 a fost numit arhitect şef al Bisericii „San Pietro”. A murit în 18 februarie 1564, iar conform dorinţei sale a fost îngropat în Biserica „Santa Croce” din Florenţa.
Anul 1869. Renumitul savant rus, Dimitri Mendeleev, a prezentat în premieră, în cadrul unei conferinţe a Societăţii Ruse de Chimie, tabelul periodic al elementelor. El a ordonat pentru prima dată cele 63 de elemente chimice cunoscute la acea vreme în ordinea creşterii maselor atomice. Sistemul conceput de Mendeleev nu a fost acceptat uşor, colegii săi fiind neîncrezători în teoria lui. Versiunea finală a tabelului a fost realizată în 1871, însă profesorul rus a lăsat spaţii libere în tabel tocmai în ideea descoperirii de noi elemente chimice. Sistemul periodic numără în prezent 118 elemente chimice.
Anul 1937. S-a născut Valentina Tereşkova, prima femeie cosmonaut. Valentina Tereșkova, cosmonaută din Rusia, a zburat în spațiul cosmic la 16 iunie 1963 cu nava „Vostok 6”. A fost parașutistă, făcând primul salt în 1959, când avea 22 de ani. În aprilie 1962, cinci femei sovietice (Valentina Tereșkova, Tatiana Kuznețova, Irina Solovieva, Jana Erkina și Valentina Ponomariova) au fost selecţionate în cel mai mare secret, pentru un zbor spaţial: două inginere, o învăţătoare, o stenografă şi o muncitoare care efectuase 90 de salturi într-un club de paraşutişti amatori, Valentina Tereşkova. După şapte luni de antrenamente intense, Valentina Tereşkova este aceea care a fost aleasă, probabil datorită biografiei sale, considerată ideală pentru regimul sovietic.
Anul 1939. A încetat din viaţă Miron Cristea (Elie Cristea), primul patriarh al României, prim-ministru între 1938-1939. Miron Cristea devine primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române la 4 februarie 1925, fiind instalat în noua demnitate la 1 noiembrie 1925. În timpul păstoririi sale s-a făcut unificarea bisericească din noul stat român unitar, s-a organizat Biserica Română ca Patriarhie, s-a votat Statutul de organizare şi funcţionare a ei.
Anul 1939. La Kiev, în faţa „corpului roşu” al Universităţii, cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la naşterea lui Taras Şevcenko, a fost inaugurat monumentul Marelui Cobzar. Autorii acestui monument, care a devenit un simbol al capitalei Ucrainei, sunt sculptorul Matvii Manizer şi arhitectul Evghen Levinson.
Anul 1945. În România a avut loc instaurarea guvernului Petru Groza. Sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I a fost nevoit să accepte numirea lui Petru Groza în postul de premier, acesta formând un nou guvern, în care ministerele principale erau conduse de comunişti.
Anul 1951. A decedat cunoscutul scriitor, publicist şi activist politic ucrainean, Volodymyr Vynnycenko (1880-1951). El a intrat în istoria literaturii ucrainene ca autor al primului roman fantastic „Maşina solară” (1922-1924). A desfăşurat o amplă activitate politică, fiind vicepreşedinte al Radei Centrale, preşedintele Directoriului (1918-1919). Volodymyr Vynnycenko a fost un militant pentru eliberarea poporului ucrainean de sub jugul ţarist rus.
La 6 martie sunt marcate Ziua internaţională a stomatologului, Ziua luptei împotriva şomajului în lume.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com