Istoricul zilei: 7 aprilie — La straja sănătății populației de pe întreaga planetă

un-world-health-day

La 7 aprilie 1948 a fost creată Organizația Mondială a Sănătății. Cu acest prilej este marcată și Ziua Mondială a Sănătății.

Organizația Mondială a Sănătății, cu sediul la Geneva, a fost înființată la 7 aprilie 1948. În momentul de față membre ale ei sunt 193 de țări. Rolul OMS constă în menținerea și coordonarea situației privind sănătatea populațiilor de pe glob.  Prioritățile curente includ bolile transmisibile, în special HIV/SIDA, Ebola, malaria și tuberculoza, diminuarea efectelor bolilor netransmisibile, dezvoltarea și îmbătrânirea, nutriția și alimentația sănătoasă, abuzul de substanțe. Finanțarea bugetului se face prin cotizații plătite de către țările-membre, contribuții voluntare ale țărilor-membre sau donații. Cotizațiile sunt calculate conform unei scări mobile: țările bogate plătesc mai mult, iar cele sărace mai puțin.

Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată începând cu 7 aprilie 1950, inițiind, totodată, şi fondarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an subiectele acestui eveniment sunt diferite şi reflectă un domeniu prioritar ce prezintă motive de îngrijorare pentru OMS. Anul 2020 este declarat Anul internațional al lucrătorilor serviciilor de asistență medicală și moașe, de aceea acțiunile Zilei Mondiale a Sănătății sunt consacrate rolului serviciilor respective la ocrotirea sănătății oamenilor din întreaga lume.

Totodată, în momentul de față toate eforturile Organizației Mondiale a Sănătății sunt orientate la depășirea pandemiei de coronavirus. În dimineața zilei de 7 aprilie în lume au fost înregistrate 1.347.676 cazuri de îmbolnăvire de coronavirus. S-au vindecat 277.331 de pacienți din numărul celor infectați. Jertfe ale COVID-19 au devenit 74.744 oameni.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий